Verslag veldloop Mechelen

11/11/2021 - Cross Mechelen

Massa volk in het domein ‘de Nekker’!

Het minste dat je kan zeggen is dat onze Mechelse collega’s het momenteel echt voor de wind gaat. Niet alleen hebben ze nu een vernieuwde schitterende  8-banen piste ter beschikking gekregen in dat mooie provinciaal sport- en recreatiedomein ‘de Nekker’, maar ook hun 11 novembercross in datzelfde fraaie park was weer een schot in de roos. De honger naar wedstrijden ligt bij erg veel lopers bijzonder hoog, wat zo en zo een weerkerend fenomeen is in het begin van de wintercampagne, en dat is dit seizoen natuurlijk nog extra versterkt door dat rotjaar 2020, waar iedereen gedwongen thuis in z’n kot moest blijven. Finaal kregen onze RAM-collega’s op deze 20° grote prijs Mechelen … 1284 inschrijvingen op hun bord, wat geen evidente opdracht is, gezien de COVID-19 maatregelen, die worden opgelegd aan de organisatoren.  Veel volk dus op en naast het parcours, zeker bij de eerste koersen van de dag, want spijtig genoeg heeft dat fenomeen (lees … de ‘exodus van toeschouwers’ na de laatste miniemen-wedstrijd …) de corona-crisis netjes overleefd.    Op het ogenblik dat de seniors van start werden geschoten was er al duidelijk al meer ‘beweegruimte’ voor onze harde kern Roba-supporters, en dat kwam goed uit, want ze kregen er ‘waar voor hun geld’.

Juniors – seniors – masters
Met Lenn, Vince en Mathias in de hoofdrol!

Na zijn zege in Waregem verscheen Lenn Teugels hier met hoge ambities aan de start bij de lange koers voor seniors, en zonder verpinken nestelde hij zich meteen in de kop van het peloton, samen met Jan Adriaensen, Kim Ruell en de Vabco Mol-atleet Yannick Michiels (zie foto)

Mechelen 1
Lenn Teugels (Foto Yellow armada)

Onze bijzonder stijlrijk lopende jonge senior van de Berlare-kern liep gemakkelijk mee daar vooraan in het veld, en had weinig moeite met het fraaie, werkelijk alles bevattende mooie parcours (stukken weidezones, stroken op en af, zandstrook langsheen water, …). Hij koos bijvoorbeeld om steeds bovenaan de heuvelkam te passeren, waardoor hij telkens enkele meters voorsprong nam richting grote zij-lus. Het eerste slachtoffer van al dat sleurwerk was Jan Adriaensen, waardoor het al snel duidelijk werd dan Lenn na zijn zege in Waregem, ook hier naar het erepodium zou geroepen worden. Verder in het pak waren ook Sander Das en Joeri Perdieus het beste van zichzelf aan het geven, wat hen finaal op de 18° en 25° plaats bracht. Vooraan duwde Michiels het gaspedaal iets dieper in, en schudde zodoende Kim Ruell (in 2019-2020 nochtans … ‘afscheidstournee’ …, maar volgend jaar master) en onze jonge knaap met de ‘pet achterste voor’ op het hoofd (zijn handelsmerk), van zich af. Meteen ontstond er een mooie strijd voor de 2° plaats, met plaagstoten van beide kanten, maar finaal beslecht door de net iets meer ‘ervaring’ en ‘krachtuithouding’ van de sympathieke man van Excelsior. Lenn had onze ROBA-volgers weer een 27,5 tal heerlijke minuten topsport voorgeschoteld, en deze wisten dat zeer te waarderen. Knap, vent!! (foto YA)

Mechelen 2
Daarmee was het feest nog niet gedaan, want iets later werden de juniors en masters-M35 van start geschoten, en wederom kwamen onze supporters overduidelijk aan hun trekken. Bij deze
‘jonge veteranen’ was Kristof Speltinckx zondermeer onze sterkste man in het veld, die gans de wedstrijd door een fameus tempo wist aan te houden, en zodoende op een knappe 6° eindplaats uit kwam. Verder in het pak zaten Tim Cuypers (30°, sterke koers) en Gerd Joos, die als 26° puik voor de dag kwam, en aardig dicht op de hielen zat van Nico De Roeck, welke iedere toer sterker werd, en finaal als 24° binnenliep. Op datzelfde ogenblik stond onze junior Vince Van Winckel op het erepodium te pronken, na een schitterende koers te hebben afgewerkt bij de juniors. Ook hij had, net als Lenn bij de seniors, veel geestdrift geput uit zijn 1° crosswedstrijd vorige week (winnaar in Bonheiden), en dat was er duidelijk aan te zien.

Mechelen 3
onze toppers Mathias en Vince (foto YA)

Vooraf wist Vince dat hij met de VAC’er Mathis Lievens een bijzonder sterke concurrent te bekampen had, maar samen met zijn clubmakker Mathias Eeckhout ging hij het gevecht toch aan. (zie foto / foto YA). Mathias, die vorige week in Waregem nog niet op zijn ware niveau liep, schuwde zijn deel van het werk niet, integendeel, en leek mede daardoor op 2 ronden van het einde zijn top-drie plaats quasi zeker op zak te hebben. Vooraan bleef de VAC’er echter doorbeuken waardoor onze 2 toppers toch het hoofd moesten buigen, al bleef Vince nog een toer lang op een overbrugbare kloof hangen. We maakten ons stilaan op voor een erepodium met twee van onze jongens er op, doch in de laatste ronde zagen we bij Mathias het tempo iets afzwakken, waardoor hij finaal in de lus richting de eindmeet nog 2 atleten moest laten passeren. Een 2° en 5° stek dus voor onze jongens, en dat belooft het beste voor de komende weken. Van Vince weten we al jaren dat hij enorm veel talent heeft, en ook Mathias is zondermeer uit het goede hout gesneden. Wout van Breedam en Lander Dewyngaert kregen de 14° en 16° plaats achter hun naam, en maakten zodoende onze juniors-inbreng op een mooie wijze compleet.
Die leeftijdscategorie levert ons momenteel voldoende supportersvreugde op, want bij de juniors dames was Silke Uyttendaele naar Mechelen afgezakt, en na haar zege vorige zondag in Waregem wisten we dat ze niet voor een alledaagse wandeling in het park naar hier was gekomen. De eerste helft van haar 5190m lange wedstrijd zat ze iets te ver in het pak, en verliep het ook nog wat stroef (‘Waregem zat nog in mijn benen’ … zei ze achteraf) maar nadien vond ze blijkbaar de juiste ontspanning, het juiste ritme, ja zelfs een iets grotere paslengte, en dat rendeerde meteen in een verder oprukken in die jun-sen-master-koers. Vooral met haar laatste halve ronde (lus langsheen de waterplas) onderstreepte ze dat de fysieke paraatheid op punt staat, en schoof ze naar de 3° eindplaats, ook tot verrassing van de uitstekende microman, die plots een ROBA-truitje in positie drie zag opduiken…

Mechelen 4
Proficiat, Silke! (foto YA)

Bij de masters 50+ viel Vera Meuris met haar 4° eindpositie net naast het podium, en was daarmee 2 plaatsen beter dan collega Rita De Vries, die fraai 6° werd. Wat Vera net niet lukte, namelijk op het erepodium verschijnen, gebeurde wel bij haar mannelijke leeftijdsgenoten, en voor zulk huzarenstukje kunnen we natuurlijk altijd rekenen op de klasse van onze Chris Wouters, die hier alleen zijn eeuwige rivaal Stefan Rens voor zich moest dulden. Verderop in het pak vocht Bart De Nijs zich naar een mooie 4° plek, een kleine 25” voor Wim Wuyts, die fraai 5° werd. Ook Carl Raets (13°) en Michel Ocula (16°) voelden zich in hun sas op dit snelle circuit, al hadden de meesten wel wat last van de lange schuinse kant, waarop wel wat van het lichaam (… coördinatie..) werd gevraagd. Paul Vermeylen (23°), Hubert Grandjean (28°) en Ivo Van Den Broeck (34°) hebben het aan de lijve ondervonden. Onze 3 fraai lopende heren op de korte cross, zijnde Lode Wuyts (10°), Vincent Laporte (13°) en Bryan Roosenboom (14°, mooie eindspurt…) hadden met hun slechts 2710m durende veldloop daar natuurlijk minder last van.

Mechelen 5
Onze beresterke master Chris, alweer in uitstekend doen! (Foto Jo Wittevrouw)

 

Cadetten – Scholieren                  
Ulrike loopt zich op het podium!

Bij de cadetten meisjes was Xantippe Servotte onze beste ROBA-atlete. Snel vormde zich een kopgroepje van 5 atleten, met een 25m verderop onze Xantippe die in haar eentje voor het volgende groepje uitliep. Later in de koers kwam dat 2° groepje haar opslorpen, en daar hield ze lang goed stand, om finaal als 11° over de meet te komen. Ook Sari Jonckers kreeg die 2710m voor de voeten geworpen, en ook zij werkte het mooi af met een 15° eindpositie, voor ondermeer Laura De Saeger, die als 17° binnen liep, na een fraaie 2° wedstrijdhelft. Nadien was er een kloofje tot plaats 27, waar Noa Joos beslag op legde, en daarmee Nora Van Loo (29°), Nina De Roeck (34) en Maya Wittevrouw (40) netjes het nakijken gaf.

Mechelen 6
Noa en Xantippe in volle actie! (foto YA)          

Bij cadetten jongens konden we 5 knapen in stelling brengen, en finaal bleek Isas Van Assche onze man met de beste papieren. Lange tijd zag het er naar uit dat hij een top-10 positie zou binnenhalen, maar in het laatste kwart van de koers werd het een tikkeltje lastiger en strandde alzo op de 16° stek, iets voor de sterk eindigende Maxime Hulders, die 18° werd.

Mechelen 7
Isas en Maxime, in het begin van de koers nog in mekaars buurt …   (Foto YA)

Achter dit duo zagen we nog Niels Van Ingh (32°), Jasper De Smedt (39°) en Ward De Nijs (46°) binnenlopen, en ook deze jongens konden rekenen op de vele aanmoedigingen van de meegekomen ROBA-supporters. Wie ook overal langsheen het parcours haar naam heeft horen scanderen is onze scholiere Ulrike Vandoolaeghe (zie foto) die na een fraaie wedstrijd (ietsjes ‘te braaf’ in het begin…) beslag legde op een schitterende 3° stek.                                                                  

Mechelen 8
Ulrike…

Vooral door die verbetenheid en vechtlust in het 2° deel van de wedstrijd, is zo mooi om zien, kwam ze finaal uit op die fameuze 3° podiumplaats. Ook aan deze sympathieke jonge dame gaan we nog veel plezier beleven de komende veldloopmaanden.
Bij de jongens scholieren hadden we net als bij de cadetten 5 actieve Roba’s, en hier bleek Seppe Bossaert (15°) over de beste benen te beschikken, voor Milan De Saeger (22°), Daan Van Breedam (27), Ruben Verspeurt (29°, te snel gestart…) en Toon Demarsin, die als 31° binnenliep. ‘Crossen lopen’ mede als voorbereiding (kracht, uithouding, coördinatie…) op een sterk pisteseizoen is voor heel wat van deze jongens de ware boodschap.

Pupillen & Miniemen
Joke zet even de puntjes op de i!

Voor de beste mannelijke prestatie van de dag konden we rekenen op onze Samuel Van Assche (zie foto), die na een mooie koers de 7° plaats uit de brand wist te slepen bij de 1° jaars miniemen,
en dat te midden van 64 concurrenten. De vele atleetjes en hun trouwe volgers, ouders en grootouders, leverden een sfeer op die we echt niet iedere week ervaren, ja zelfs haast even aan een nationale titelstrijd deden denken …

Mechelen 9
Samuel (foto YA)

Ook Jomme Swinnen (knap 10°) en Lander Bergen (fraai 15°) kunnen terugblikken op een fraai optreden hier in die prachtige Mechelse sportoase, en waren zodoende net iets te sterk voor hun clubvrienden Daan Laureys (29°), Senne De Rycke (59°), Thibault Celen (60°) en Mathias Van Hove, die als 61° strijdvol over de meet kwam. Bij de 2° jaars miniemen had Kasper Rijnders zijn wedstrijd het beste ingedeeld (mooi 16°!), en bleek daardoor een maatje te sterk voor Toon Herbots (30°), Rune Happaert (32°), Willem De Smit (33°) en Jonas Van Ingh (40°), die er onderling een mooie sportieve strijd van maakten.   
Ook onze 11 miniemen meisjes, waarvan 6 bij de 1° jaars, kregen die 1810m cross-afstand voorgeschoteld, en de meesten onder hen wisten die perfect te verteren. Bij de 1° jaars gaf Joke Tytgat alweer 48 concurrenten netjes het nakijken, na een beresterk optreden op en af de hellingen, en dat te midden van diverse sterkhouders in die leeftijdscategorie. Er was weer geen kruit opgewassen tegen haar tempowerk in die laatste lus richting finish. Ook Ana Sueters liet, net als in Mol, weer een uitstekende indruk na, en kwam hier uit op een bijzonder fraaie 7° eindplaats, voor ondermeer Nette Maes (knappe wedstrijd, beloond met positie 10!) en de verrassend sterke Nina Janssens, die met haar 14° stek bewijst niet alleen op het kortere werk haar mannetje te kunnen staan. Noa D’Hollander (22°) en Emma Eeckhout (41°) maakten op een mooie wijze onze ROBA-inbreng compleet. Bij hun 1 jaar oudere clubvriendinnen bleek Emma De Bock over een goede actuele conditie te beschikken, want haar puike 15° eindplaats was een maatje te groot voor ons enthousiaste kwartet Jana Nulens (27°), Rosanne Tuerlinckx (43°), Kaat Geleyn (46°) en Noor De Nijs, die 49° werd.
Bij de pupillen zagen we onze 2° jaars Eloïse Servotte schitteren, met een uitstekende 7° plek als eindscore, te midden van 57 jonge atleten. Ook Julie De Swert, Jana Goris en Bente Verbruggen wisten de vele ROBA-volgers te bekoren met hun respectievelijke 27°, 28° en 37° eindplaats. Ze liepen tussen een ware haag van enthousiaste toeschouwers, waar trouwens ook ons 1°jaars kwartet Eva Maes (26°), Stien Speetjens (28°), Lola Claes (29°) en Roza Vanaudenhove (42°) zich mentaal konden aan optrekken tijdens hun mooi optreden.   
 

Mechelen 10
Joke Tytgat haar zoveelste zege, te midden van beresterke concurrentie (foto Redgy)

Bij de pupillen jongens stonden 10 enthousiaste aubergine-knapen aan de startlijn te trappelen, netjes verdeeld over de 1° en 2° jaars, en over de beide koersen heen wist Lasse Peeters (14° 1°j) ons het meest te enthousiasmeren. Met zijn vlotte tred hield hij zijn vrienden Lowie Van De Put (29°) en Benno Cools (33°) achter zich, en ook Feliks Grandjean (41°) en Kobe Heijlen (54°) kwamen een maatje tekort om Lasse bij te benen. Bij de 2°jaars was het Fabian Vandenberghe (43°) die het best de 1160m-afstand wist te verteren, en hield zodoende Lowie Celis (44°), Rik De Smit (51°), Jaan Tuerlinckx (64°) en Arne Happaerts (67°) achter zich.

NB: Onze volgende crossafspraak is de ‘Memorial Jef Bogaerts’ in Kortenberg, volgende week zondag, 21 november. Momenteel (dit verslag dateert van 14 november…) zijn er nog maar 29 ROBA’s ingeschreven, dus er is nog werk aan de winkel voor de diverse trainers om hun atleten aan te zetten tot snel inschrijven. Het nieuwe systeem van voorinschrijving is blijkbaar nog niet goed ingeburgerd, waarvoor alle begrip natuurlijk, want sinds mensenheugenis kon men pakweg nog ’s middags beslissen om af te reizen naar één of andere cross. Die luxe zijn we finaal kwijt.
Beste atleten en trainers … Kortenberg is aangeduid als een cross binnen het ROBA-circuit, dus zorg er in Godsnaam voor dat het mooie hellingbos van de heren de Merode, daar achter de Kortenbergse atletiekpiste, volgende zondag volledig ‘aubergine kleurt’!!!
Ook zeker vrijhouden in uw agenda …  5 december … 69° cross van Wespelaar! Daar IEDEREEN OP POST AUB! (voor eigen volk !)

Rudy                                                                                                                            

Uitslag Mechelen op atletiek.nu