Verslag veldlopen Hannuit - Herentals - Alken

22/01/2023 - CrossCup Hannuit - cross Herentals - Alken

H1
Yorick, op het erepodium, als leider van de CrossCup bij de beloften! Naast zich, het podium van het kampioenschap van Wallonie (Foto Katie)

Op de 3 parcours waarop onze ROBA’s actief waren, kregen ze telkens een portie winterse taferelen voorgeschoteld, met sneeuw, bevroren ondergrond en koude wind, wat niet alleen voor de atleten, een beproeving was, maar ook voor de meegereisde supporters. ‘Warm houden’ was de boodschap, en vanaf een uur of één in de namiddag werd dat nog een stuk moeilijker, met die onaangenaam aanvoelende schrale noorderwind, die over Midden-België trok. Toch lieten de meeste van onze ROBA’s het niet aan hun hart komen, en zuiver op de resultaten afgaande kunnen we stellen dat de overgrote meerderheid uit het echte, winterbestendige hout gesneden is.

Neemt bijvoorbeeld onze twee jongens Mathieu Maes en Milo Caers, die mekaar troffen in het Limburgse Alken, in de koers van de 2°jaars miniemen, en er 1850m pittige cross voor de voeten kregen geschoven. Bij de opwarming voelden ze al dat het goed zat met de benen, en vooral bij Milo kwam dat er ook netjes uit in de koers. Mathieu passeerde als 11° de finishlijn, en Milo stond helemaal te glunderen, daar aan de meet, met zijn schitterende 3° plek. Hij was weer knap gestart, en na een goeie 400m had hij die bronzen positie al te pakken. Het veld werd alsmaar verder uit mekaar geslagen, waardoor ieder zowat in zijn eentje moest knokken voor zijn positie. Deze mooie kans op een podiumplaats liet hij zich echter niet meer ontglippen, daarvoor was de goesting in zo’n podiumceremonie echt veel te groot. Bij de passage aan de meet hoorde de mama dan ook overduidelijk de alleszeggende woorden … ‘YES, EINDELIJK!’, in een flits passeren ….

Alken
Knap gedaan, beste Milo !

De meesten van onze ROBA’s waren naar Herentals afgezakt, weliswaar minder in aantal dan de voorbije jaren, en die dalende interesse zagen we niet alleen in onze eigen aubergine-tent. Met een totaal van amper … 618 voorinschrijvingen, moet dit één van de zwakste edities geweest zijn, daar in dat mooie Nete-park, aan de rand van de Kempische stad. Natuurlijk is het moeilijk opboksen tegen de CrossCup-manche van Hannuit, die met meer dan … 1900 lopers een topevenement op poten zetten, met ook in toenemende mate interesse vanuit Vlaanderen. En Hannuit ligt ook niet aan de andere kant van de wereld hé. Vanuit Aarschot bijvoorbeeld staat u exact na 43 minuten aan het crossparcours, terwijl we vanuit diezelfde parel van het Hageland 36 minuten nodig hebben om aan de toegang te staan in Herentals. Dus slechts 7 luttele minuten verschil, maar wel een pak minder stress, want geen 127 flitspalen onderweg, die ons op zondagochtend toch aan de 30km-regel doen houden, in de buurt van de scholen, waar immers 24u later kinderen het zebrapad trotseren, en dan terecht op ons verantwoordelijk gedrag moeten kunnen rekenen.  Het is oprecht spijtig dat onze vrienden van ACHL hun alweer perfecte organisatie en mooi parcours niet zagen beloond met meer deelnemers…
Maar laat ons terug naar de koers gaan, waar 19 jonge ROBA’s in het voorprogramma zaten, wiens namen we hier al even vermelden:
Kan Dames: Degeest Bess en Njeri Kimberly
Kan Heren: Lemmens Hendrik Jan
Ben Dames: De Bal Olivia, Mertens Adeline, Vercammen Nora, Heijlen Ona, Van Barel Naela, Vanderlee Liz, Minnart Elena en Willem Nore

h1
Duim omhoog bij Liz, dus alles oké! (Sven)

Ben Heren: Claes Arthur, Budeners Len, De Pelsmaeker Quinten, Nijs Wannes, Peeters Lias, Maes Leonard, Janssens Jules en Mertens Cruz

Voor de volledige uitslag van onze pupillen en miniemen verwijzen we graag naar de VAL-uitslag verderop in dit verslag, maar een aantal onder hen kwamen zo manifest in beeld, dat een extra woordje uitleg niet kan en mag ontbreken. Neemt bijvoorbeeld Martha Roelens, die in de eerste echte koers van de dag, die van de pup meisjes, meteen een podiumplaats ging wegkapen, meer bepaald de 3° stek.
 

h2
Beresterke HERA-girl Martha, en dat zelfs nog zonder spikes !

Ook bij de pupillen jongens vochten 3 gasten zich in een top-10 positie, zijnde Lewis Degeest, 7° bij de 1°j, en Flor Vercammen en Astor Maes, die 7° en 10° werden bij de 2° jaars. Voor de eerste ROBA-zege van de dag was het wachten geblazen tot de meisjeskoers bij de 1°jaars miniemen, waar het BETA-meisje Tille Willem van bij de start als een duiveltje uit een doosje weg spurtte, en de rest haar pas terug zag aan het erepodium. Haar trainingsmakker Ella-June Slaets, die mooi 8° werd, was behoorlijk onder de indruk van dit blitzoptreden, net als Nette Maes overigens, die 8° werd bij de 2° jaars.

h3
Bloemen voor Tille, verrassend heer en meester in haar koers!

Bij de cadetten, scholieren en juniors konden we alleen jongens in stelling brengen, maar zij gaven gelukkig wel waar voor hun geld. Onder de 20 cadetten zaten er bijvoorbeeld 7 van ons, en met Joost Jansen, knap 7°, Kasper Rijnders, puik 9°, en Melchior Maes, fraai 10°, haalden we 3 top-10 posities binnen. Met die 10° plaats wist deze sterke DAK-loper onze Pepijn Defauw, 11°, nog net achter zich te houden, alsook de 2 HERA-jongens Jonas Van Ingh en Kwinten Dufresne, die respectievelijk als 16° en 18° binnen liepen. Voor Jonas was dit zijn ‘cadetten-debuut’, want na een operatief ingrijpen stond hij noodgedwongen 2 maand aan de zijlijn. De 1 jaar jongere broer van Melchior, Wolf Maes rondde onze inbreng af met positie 19. Oprechte dank aan trainer Julia, die de opwarming van al deze gasten voor haar rekening nam.

h4
Melchior, Joost en de 1 jaar jongere Kasper, zij aan zij strijdend …

Het parcours was hetzelfde gebleven als de voorbije jaren, en lag er gezien de omstandigheden eigenlijk relatief ‘snel’ bij. Je liep op een dun laagje sneeuw, bijna geen modder en ook de zware zandstrook was stijf bevroren en daardoor zeer goed beloopbaar. Kortom spek voor de bek van de snelle Seppe Bossaert, wiens winteractiviteit volledig in het teken staat van het komende zomergebeuren. Dat betekent evenwel niet dat hij er als een soort toerist bijloopt, wel integendeel. Dat was weer even duidelijk toen hij voorbij de finishlijn baalde van de gemiste podiumplaats. Gans de koers door hing hij in 3° stelling, maar een kleine 400m van de meet kwam een Neerpelt-atleet het feestje nog verstoren, en tegen diens eindspurt had onze HERA-knaap duidelijk geen verhaal. Gelukkig kwam na die kortstondige frustatiefase het besef van ‘het was toch alweer oké’.

Helemaal content was onze junior Daan De Ceulaer, die na zijn koers wat onwennig met het winnaarsboeket rondliep omheen onze ROBA-tent. Niet zozeer die zege, leverde hem veel vreugde op, want met slechts … 2 juniors in koers was dat niet meteen een loodzware opdracht, maar zijn knap koersverloop in vergelijking met de altijd samenlopende mastersreeks bevestigde het beeld dat we week na week zien, namelijk dat van een alsmaar beter in vorm zijnde knaap, wiens zuivere herstelfase, na die langdurige inactiviteit, we stilaan als afgerond mogen beschouwen. Proficiat, vent!   

h5
Glunderende Daan !  
h6
in mooi gezelschap …

Voor onze 3° zege van de dag mochten we gaan aankloppen bij Vera Meuris, die zeer tevreden was over haar koersverloop, en ondermeer moed putte uit de quasi halve minuut achterstand die ze Els Van Hooydonck aansmeerde, een dame die toch meermaals een Belgische crosstitel binnenhaalde. Deze maal kon ze zich lang optrekken aan 2 scholieren dames, en dat scheelt hem natuurlijk een fameuze slok op een borrel. Laat ons hopen, met stilaan Diest in het vizier, dat de hamstringperikelen van begin deze wintercampagne definitief achter wege blijven… Ook Danièle Van Os liet hier met een 7° plaats zien dat haar mooi optreden één week eerder in Vilvoorde geen toevalstreffer was.
Dit soort van circuits ligt haar blijkbaar wel. Ook Wendy Vermaelen en Veerle Smets waren naar Herentals afgereisd, en zij legden er beslag op positie 12 en 13, bij de jongste masters.  
Wie net als Vera, gebruik maakte van het ‘jonge aanvangsgeweld’ van de scholieren, was onze master Wim De Pauw. Al snel zat hij op kop van een 2° groepje atleten, en dat in achtervolging van 4 masters die in de slipstream zaten van enkele snel gestarte scholieren jongens. Wim vreesde dat dit sleurwerk in dat 2° pak hem wel eens zou kunnen opbreken verder in de koers, maar die angst bleek ongegrond. Vooraan moesten enkele jongste gasten hun overmoed bekopen, en ook één van die masters werd terug bij het nekvel gegrepen. Ondertussen was Wim zich ook aan het afvragen wanneer hij het vertrouwde auberginetruitje van collega Bart De Nijs zou zien passeren, want in al de voorbije wedstrijden  moest hij daar telkens zijn meerdere in erkennen. Alleen uit het geroep en getier van de toeschouwers kon hij echter afleiden dat die verwachte aansluiting blijkbaar moeizamer verliep dan gewoonlijk, en dat gaf Wim een extra boost. Bart kwam finaal wel in het spoor van zijn clubmakker (zie foto) maar van het klassieke ‘er op en er over-verhaal’ was ditmaal geen sprake, wel integendeel. In de laatste ronde wist Wim z’n drie resterende ‘aanklampers’ ook definitief van zich af te schudden.

h7
‘sleurwerk’ van Wim, met Bart hier nog in het wiel …

Meer zelfs, stilaan kwam ook de 3° master terug in het vizier, en zeker in die bospassage, met zijn klimstroken en felle bochten, voelde hij zich als een vis in het water. Het werd dus net geen podiumplaats, maar deze 4° stek smaakte ook bijzonder goed. Bart werd uiteindelijk 6°, en met het sterk lopende duo Wim Wuyts en Pascal Van Ouytsel op plaatsen 8 en 10 hadden we echt wel een vinger in de pap te brokken, daar vooraan bij de masters. Voor Wim was deze 8° positie een mentale opkikker, zeker na zijn val van vorige week, in Vilvoorde. Verder in het pak zagen we dat Dirk Biscop zijn vinnigheid van de eerste crossweken terug te pakken heeft, mooi 14°, en ook bij onze kersverse provinciale kampioen M65 Hubert Grandjean, knap 15°, loopt het al enkele weken op wieltjes. Met deze fysieke paraatheid moet hij in Diest weer een fraaie rol kunnen spelen in zijn categorie. Paul Vermeylen passeerde al 21° de finishlijn, met na hem nog Marc Vaes, 25°, Ivo Van Den Broeck, 26°, en Paul Arnoets op positie 29. Bij de jonge masters tot slot liep Johan Vermaelen als 24° binnen.  

Maar zoals bij aanvang van dit verslag reeds vermeld, voor de topveldloop op Belgische bodem moest je even de taalgrens passeren, en in Hannuit de motor stilleggen, en genieten van de meer dan 1900 atleten die je aan het werk kon zien, waaronder 11 in onze clubkleuren.
De jongste van dat stel was onze Laerte Mattiz, die 25° werd bij de benj meisjes. Voor zij die het waren vergeten, in Wallonië worden wel uitslagen gemaakt bij die jeugdreeks. De volgende in het rijtje was Daan Van Esse, die bij de jongens van het jaar 2012 als 57° over de meet kwam, binnen het 112 koppen tellende peloton. Helemaal bingo werd het bij de 2° jaars miniemen meisjes, waar Fien Peeters, Lora Van Hentenryck en Joke Tytgat aan de startlijn stonden, en niet bepaald om er een figurantenrol te gaan spelen. Fien maakt van deze wintercampagne geen hoofddoel, en richt zich mentaal al geheel op de zomerfase, en het 300m-nummer in het bijzonder. Hier liep ze als 27° binnen.

h2
Lora 2°, Joke geheel bovenaan… (foto Redgy)

Lora en Joke daarentegen leven wel degelijk in het actuele heden, en die koers van vorige week raasde nog als een tsunami doorheen hun jonge brein. Alleen een nieuwe zege zou maar echt genoegdoening geven, en dat in de beide, pientere kopjes. Het was echter hun voornaamste concurrente, het FLAC-meisje Betine Kesteloot (zie foto hierboven), die als sterkste uit de startfase kwam, met een zeer attente Lore in achtervolging, en een Joke daar achter, als gevolg van een net iets mindere start. Maar deze laatste nam al snel het commando over, meer zelfs, ze slaat al snel een kloof van een 20-tal meter, en niemand, maar dan ook niemand weet die nog te dichten. Lora gaf ondertussen iedereen het nakijken voor die positie twee, maar de onderlinge verhoudingen lagen al vrij snel vast voor de rest van de koers. ‘In Hannuit zit de Belgische top echt bij mekaar’ wordt gezegd, en zodoende is het een eerste graadmeter richting het nationale kampioenschap in Brussel. En voor zij die hier tegen de verwachtingen in, iets minder goed uit de verf zijn gekomen, biedt het KVV in Diest nog een soort mentaal herexamen aan richting de Belgische titelstrijd in het Brusselse park. Joke en Lora zitten dus netjes op schema, zoveel is duidelijk. Datzelfde geldt trouwens ook voor hun leeftijdsgenoot Lias Van Alsenoy,, die bij de 2° j miniemen jongens na een sterk bevochten koers uitkwam op de 25° positie, en dat op 93 deelnemers.

Wie eveneens met een zeer goed gevoel het sportcentrum van Hannuit verlieten, waren Noor en Lars Peeters. Ook in hun wedstrijden, die van de cadetten meisjes en scholieren jongens, was quasi iedereen die een beetje kan lopen binnen onze landsgrenzen, present, en kunnen we dus praten over een ‘graadmeter’. Langs Waalse zijde moet je zelfs niet twijfelen, want deze koers geldt ook als het ‘kampioenschap van de Franstalige liga’, en staat daarmee dus op gelijke voet met onze eigen toporganisatie in Diest. Daar was Noor allemaal niet mee bezig, maar wel met haar eigen wedstrijd, en de voorbereiding ervan. Net toen zij moest van start gaan wakkerde de wind nog wat extra aan, als een soort signaal van … ‘nu begint het hoofdprogramma pas echt’. Gans de koers door behield Noor haar mooie tred, ook al was dat niet de evidentie, daar in die nieuwe lus doorheen de aanpalende weide. Haar toegenomen uithouding zorgt er mede voor dat er geen zwakke momenten in de volgende bocht op de loer liggen, en dat alles resulteerde hier in een mooie 17° eindplaats, op 103 meisjes. Afgaande van wie er voor en achter haar in de uitslag staan zat ze hier op haar plaats, en de winst tegenover vorige editie, toen 32°, mag ze ook op zak steken.
Haar broer Lars had na zijn ‘minder optreden’ in Vilvoorde iets recht te zetten, althans zo voelde hij dat zelf aan, en hier kon hij zich meteen optrekken aan een aantal vrienden die net als hem samenwerken met het Runners' lab Atletiek Jeugdteam. Op zondag komen deze jonge gasten samen voor een gezamenlijke training, in Halle, en daarbuiten werken ze zelf het opgelegde trainingsschema af. Het gevoel zat in ieder geval een stuk beter dan vorige week, hoezeer die fameuze ijskoude noordoostenwind ook het tegendeel probeerde te realiseren.

h3
Noor, stijlrijk, zelfs in de slijkstroken … 
h4
Lars, duidelijk beter in zijn sas …

Finaal kwam hij uit op de 17° plaats, als 2° Vlaams-Brabander ditmaal, na de beresterke VAC-er Daan Lievens, die hier 5° werd. In Vilvoorde kon zijn ACKO-vriend Tijl Wachtelaer hem nog de zilveren plak ontfutselen, met die treurige foto (Lars als derde…) als gevolg, maar hier waren de rollen al netjes omgekeerd, want Tijl liep pas als 31° binnen. Volgende afspraak … Diest!

Na Lars mochten onze weinige supporters nog driemaal hun rug rechten, namelijk voor onze junior Tuur Aerts, beloftetopper Yorick Van De Kerkhove, en master Chris Wouters.

h5
Tuur, in volle actie …

Deze laatste zou te midden van 119 concurrenten als 40° de meet passeren, en mag daarmee terugblikken op een meer dan mooie wedstrijd. Tuur van zijn kant koos voor een heel snelle start (zat gewoon haast mee vooraan!), om nadien terug te vallen op zijn eigen tempo. Finaal leverde deze strategie hem de 21° plaats op, op 46 deelnemers, en vooral ook een zeer tevreden gevoel.

Ook Yorick koos een beetje voor dezelfde strategie als Tuur, snel starten, maar met 97 concurrenten naast u, is daar nog meer reden toe natuurlijk. Op de TV-beelden zagen we hen inderdaad in de voorste gelederen rondlopen, om nadien stilaan wat gas terug te nemen, en het eigen, haalbare tempo op te zoeken. Ondertussen was het circuit nog een stuk moeilijker geworden, met nog meer modderstroken natuurlijk, en de hevige sneeuwbui waarin ze moesten lopen maakte het er niet beter op natuurlijk. Krachtlopers kregen in toenemende mate een bondgenoot aan dit parcours, en Yorick steken we voorlopig nog niet in dat schuifje, maar eerder in het vakje … ‘stylish runner’. Een reden temeer dat we bij iedere toerpassage terecht de trots in de ogen van trainer Dirk, alsook bij de beide ouders, zagen toenemen, want Yorick viel niet stil, wel integendeel. Als 10° landgenoot liep hij binnen, 18° als we de buitenlandse atleten meetellen, en in zijn eigen categorie, die van de beloften was hij primus hier, op dit voor hem wel erg zware circuit. Deze zege in eigen leeftijdsrang bleef niet zonder gevolg, want even later werd hij op het podium geroepen als … ‘leider in de CrossCup beloften’. ‘Ik kijk met een zeer goed gevoel terug op deze koers’, liet hij ’s avonds al weten aan onze redactie. Ja, met gasten als bijvoorbeeld een Dieter Kersten, 22°, Tim Van De Velde; 28° en Noah Konteh, 30°, achter zich, lijkt ons dat zondermeer evident. Beste Yorick, wij de supporters, kijken al uit naar uw volgende koers, op 12 februari in Diest, voor eigen volk … jongens toch ….

Beste lezers, voor afsluiten van dit artikel, nog één oproep …
Vanaf nu start ‘operatie 350’, die als een vloedgolf doorheen Diest, Wespelaar, Berlare en Betekom moet razen, en iedere ROBA-atleet die een ‘800m of meer in de benen heeft’ meteen bij het nekvel neemt en hem/haar aanzet om op 12 februari zonder enige twijfel actief present te zijn in het domein Halve Maan te Diest. Vorig jaar strandde er onze ROBA-teller op het schitterende getal van … 348 deelnemende clubgenoten, en daarom willen we deze maal de kaap van de 350 ROBA’s overschrijden. Kernvoorzitters, trainers, ouders en uiteraard atleten … laat ons er voor gaan!!!

rudy

uitslag:
Herentals
Pup - veldloop – Dames Reeks: 1 (1000m)
 
3 4520 Roelens Martha 2013 ROBA 4'20
  14 4951 De Pelsmaeker Paulien 2013 ROBA 4'43
  17 4941 Stas Flore 2013 ROBA 4'51
Pup - veldloop – Heren reeks:1 (1000m)
 
7 2243 Degeest Lewis 2013 ROBA 3'45
  22 683 Wauters Alex 2013 ROBA 4'11
  26 1428 Janssens Joannes 2013 ROBA 4'19

h8
Stijlrijke Joannes

Pup - veldloop – Heren Reeks: 2 (1000m)
 
7 635 Vercammen Flor 2012 ROBA 3'35
  10 1433 Maes Astor 2012 ROBA 3'38
  16 622 Lambrechts Bent 2012 ROBA 3'44
  18 126 Heijlen Kobe 2012 ROBA 3'45
  19 1416 Aertgeerts Daan 2012 ROBA 3'46
 

h9
Bent, Kobe en Daan, sterk bezig! (Foto’s Sven) 
h10
Astor, geen angst voor de koude!
h11
Flor, sterk baasje!

Min - veldloop – Dames Reeks: 1 (1850m)
 
1 8368 Willem Tille 2011 ROBA 7'00
  8 8348 Slaets Ella-june 2011 ROBA 7'29
  19 8932 Van Aerschot Lena 2011 ROBA 8'40

h12
Ella-June, talentrijk meisje

Min - veldloop – Dames Reeks: 2 (1850m)
 
8 7953 Maes Nette 2010 ROBA 7'23
  17 8926 Minnart Elise 2010 ROBA 8'42
Min - veldloop – Heren Reeks: 1 (1850m)
 
27 5215 Weckx Ferre 2011 ROBA 7'52
  30 4566 Vanhees Thomas 2011 ROBA 8'02
  31 5212 Vandenberghe Fabian 2011 ROBA 8'06
  35 5201 Janssens Louis 2010 ROBA 9'23

h13
Louis, op de voetbalplein-strook

Min - veldloop – Heren Reeks: 2 (1850m)
 
14 4089 Van Haute Thijs 2010 ROBA 7'39
Cad - veldloop – Heren  (3350m)
 
7 1273 Jansen Joost 2008 ROBA 12'23
  9 1326 Rijnders Kasper 2009 ROBA 12'28
  10 1933 Maes Melchior 2008 ROBA 12'30
  11 1278 Defauw Pepijn 2008 ROBA 12'33
  16 1108 Van Ingh Jonas 2009 ROBA 13'57
  18 1547 Dufresne Kwinten 2009 ROBA 14'11
  19 1595 Maes Wolf 2009 ROBA 15'24
Schol veldloop - Heren (4400m)
 
4 2831 Bossaert Seppe 2006 ROBA 14'40
 

h14
Seppe, net uit het bosgedeelte …

Jun - veldloop – Heren (6100m)
  1 592 De Ceulaer Daan 2005 ROBA 20'43
Mas - veldloop – Dames M50 (3500m)
  1 3621 Meuris Vera 1970 ROBA 14'14     

 

h15
Ze blijft maar winnen …

Mas - veldloop – Dames M35 (5200m)
  7 3991 Van Os Danièle 1987 ROBA 21'44
  12 4027 Vermaelen Wendy 1978 ROBA 24'09
  13 4026 Smets Veerle 1981 ROBA 24'32

h16
Oog hebben voor de camera … dan ben je niet kapot , Danièle….

Mas - veldloop – Heren M50 (4400m)
 
4 6158 De Pauw Wim 1972 ROBA 15'51
  6 6055 De Nijs Bart 1966 ROBA 16'09
  8 5251 Wuyts Wim 1971 ROBA 16'44
  10 6144 Van Ouytsel Pascal 1970 ROBA 17'12
  14 6066 Biscop Dirk 1964 ROBA 18'11
  15 6072 Grandjean Hubert 1957 ROBA 18'16
  21 6147 Vermeylen Paul 1963 ROBA 18'38
  24 6076 Vermaelen Johan 1976 ROBA 24'55
  25 6083 Vaes Marc 1962 ROBA 19'14
  26 5242 Van Den Broeck Ivo 1962 ROBA 19'17
  29 6146 Arnoets Paul 1951 ROBA 20'01

h17
Marc Vaes, Paul Arnoets, en Ivo Van Den Broeck …