Verslag Veldloop Wespelaar 2017

ROBA fraai in beeld tijdens veldloop van Wespelaar

Van een klassieker gesproken! De HERA-kern van ROBA tekende immers voor reeds de 66ste editie van de veldloop van Wespelaar, op een nieuwe, vlakke en snelle omloop aan de Evenementenweide van de gemeente Haacht. Niet zonder succes overigens, want deze eerste zondag van december kwamen zo’n 650 atletes en atleten naar Wespelaar afgezakt. Het aantal toeschouwers was zowat van dezelfde orde. Voor Wespelaar het grootste deelnemersveld en de ruimste publieke belangstelling sedert 2008. En ROBA kleurde mede die veldloophoogdag met maar liefst 198 clubgenoten in de diverse wedstrijduitslagen.

Warm applaus

De veldloopmiddag werd op gang geschoten met een wedstrijd voor G-atleten. Op de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking kregen de 21 G-atleten van bij de start een warm applaus mee. Een sterke delegatie van Houtland AC domineerde de wedstrijd en kaapte de eerste drie plaatsen weg. ROBA-man Bram GRYMONPON werd 6de, op de hielen gezeten door Petra KERKHOFS (7de).

Joke, Kato en Anneline …

In de jeugdreeksen voor meisjes liet ROBA zich evenmin onbetuigd. De haast onklopbare Joke TYTGAT won ook deze keer bij de benjamins meisjes (2010). Maya FREDERICKX haalde net niet het podium (4de).

Na overwinningen in Mechelen en Kortenberg en tal van tweede plaatsen, finishte Kato VANSTECHELMAN in Wespelaar bij de benjamins meisjes (2009) mooi als tweede, hierbij een ganse reeks clubvriendinnetjes voorafgaand.

En met Anneline SMETS was het bij de pupillen meisjes (2008) opnieuw raak voor ROBA. Net als in Kortenberg , liep zij in Wespelaar op elegante wijze naar de zege. Ook Jente VERTOMMEN (3de) haalde het podium. De race voor pupillen meisjes (2007) leverde voor Noa JOOS als beste ROBA een 11de plaats op.

Geen podium voor ROBA bij de miniemen meisjes (2006), wel een knappe 5de plaats voor Femke VERHOEVEN en een 6de voor Lore WILLEMS. Bij de een jaartje oudere miniemen meisjes klokte ROBA eveneens af op een 5de stek voor Hanne LEEMPOELS. Laure DESAEVER werd op 10 seconden 6de.

Opnieuw een 5de plaats voor een ROBA-atlete bij de cadetten dames, met Stien DE MEYER.

Merel, Jeannine en Karen op het podium. Eerste officiële veldloopzege voor Kristel!

Na haar knappe overwinning bij de scholieren dames in Kortenberg ( voor clubgenote Sien WITTEVRONGEL), werd met spanning uitgekeken naar de prestatie van Merel GEERTS. De Vlaams-Brabantse kampioene cross en 1500m bij de cadetten in 2016, stootte in Wespelaar als eerstejaarsscholiere op een van de beste Belgische atletes van die categorie, Femke Verschoren (Lyra), niet toevallig winnares van de CrossCup-manches van Mol en Roeselare. Merel werd knap 2de. Sien WITTEVRONGEL verdienstelijk 5de.

Bij de masters dames kleurde het podium voor tweederden aubergine. Na een geslaagd zomerseizoen op de weg, boekte Kristel VAN LOOY haar eerste officiële veldloopzege. Zij moest hiertoe wel haar clubgenote Jeannine VAN DER HOEVEN (zes seconden) achter zich weten te houden, u weet wel de ROBA-lady met het rijke palmares aan records en titels. Ook Veerle VAN DAMME (6de) deed het uitstekend in het sterk bezette deelnemersveld.

Maar net terug van een stage in het Marokkaanse Ifrane en na haar fraaie marathontijd van afgelopen zomer in Eindhoven, wierp Karen VAN PROEYEN zich dapper in de strijd voor het podium bij de seniores dames. Tegen een krachtig lopende Belgische veldloopkampioene bij de beloften, Charlotte Van Hese (AVLO), bleek geen kruid gewassen. Zij volgde zichzelf op als winnares te Wespelaar. Die andere marathonloopster, Eva Galle (DCLA), werd 2de en Karen 3de.

ROBA-boys eveneens op de afspraak: podiumplaatsen voor Kasper, Mika, Kamiel, Niel en Kasper

De jeugdige ROBA-runners wilden in Wespelaar bij de jongens in geen geval onderdoen voor hun clubgenotes. Sterk bezet was de wedstrijd voor benjamins jongens (2010), met Alexis VALVEKENS als 15de aan de eindmeet. Wel een podiumplaats voor ROBA bij de benjamins jongens (2009), met de sterk lopende Kasper RIJNDERS als 2de (plaats die hij ook in Kortenberg haalde). Amin DHAOUADI tikte als 6de aan.

Vierde, dus net naast het podium, was het lot dat Yaren WUYTEN beschoren bleek bij de pupillen (2008); Mattis SUMMA (7de ) en Lasse MAHIEU (8ste) zaten hem op de hielen. De race voor pupillen (2007) leverde Axel VANDERVENNET een 7de plaats op.

ROBA finishte ook sterk voorin bij de miniemen jongens (2006): na zijn overwinningen in Heverlee en Mechelen, mocht Mika LAPLUME op het tweede hoogste schavotje van het podium plaatsnemen. Hij stond er naast Kamiel VAN ROMPAEY, die 3de werd. Ook verder in de uitslag maakte ROBA indruk, met kerels als Seppe SMITS (5de), Jonas EELEN (6de), Thomas DEVROYE (7de) e.a. Opmerkelijk toch hoeveel jeugdig talent ROBA in haar rangen telt. Dat uitte zich ook bij de een jaartje oudere miniemen (2005). Niel VAN ESPEN werd er enkel verslagen door de in de regio ongenaakbare Kobe Wachtelaer (ACKO).

Bij de cadetten jongens regeerden de broertjes Lievens van VAC. Daarna was het haast al ROBA wat de klok sloeg: 3de Kasper BOTTU, 4de Simon DEVROYE, 5de Tom GOOSSENS, gevolgd door nog een ganse armada in aubergine shirt.

Zege voor Patrick, podiumplaatsen voor Yorick, Ruben en Timo!

De knappe wedstrijd van Yorick VAN DE KERKHOVE leverde hem brons op bij de scholieren. Ward DELME finishte als 6de.

Drie ROBA’s bij de eerste vier in de juniorenrace: mooie 2de plaats van Ruben VAN BAELEN, samen met de 3de stek van Timo VANDEUREN en de 4de van Sander DAS, goed voor een puike clubrangschikking.

Bij de masters heren + 35 behaalde Jurgen Huybrechts van AVZK zijn zevende zege op zeven veldlopen. Al beten de ROBA-atleten stevig van zich af, met een 5de plaats voor Chris WOUTERS, een 7de voor de verdienstelijke Kristof SPELTINCKX, een 8ste voor Andy DELME en een 10de stek voor Filip SMETS, gevolgd door nog een ganse reeks gevestigde waarden uit ROBA-rangen.

Enkel nog maar de overwinningen opsommen, op de weg, de piste en in het veld, uit de rijke loopbaan van Patrick VAN DAELE is haast onbegonnen werk. Naast tal van Vlaamse veldlooptitels en CrossCup-zeges, verzamelde hij al tien titels van Belgisch veldloopkampioen bij de masters. Hij is al enkele jaren kampioen van het land in de cross bij de vijftigplussers. Ook in Wespelaar won hij de wedstijd voor masters +50, met ruime voorsprong op AVZK-atleet Dirk Van Aelst. Het is bekend dat ROBA in die categorie nog andere stevige ijzers in het vuur heeft. Zo de snelle Dirk VAN KERKHOVEN, die in Wespelaar knap 4de werd, nagezeten door een select gezelschap andere “veteranen van vele oorlogen” in ROBA-shirt…

Jonge Rob Scheerlinck houdt Pieter VERSCHOREN van derde zege op rij bij de senioren

Pieter VERSCHOREN won de vorige twee jaren de seniorenrace in Wespelaar. Dit jaar toonde eerstejaarssenior Rob Scheerlinck zich zijn meerdere. De vroegere jeugdkampioen deelde zijn wedstrijd verstandig in en verscheen pas de laatste kilometers aan het commando. Scheerlinck won zo zijn eerste seniorenveldloop, voor de verdienstelijke ROBA-man Pieter VERSCHOREN (op 14 seconden) en Aalstenaar Sven Bombeke. Daan COREMANS werd knap 7de, Michiel NIJS 8ste, Joris VAN DE VELDE 9de en de jonge Brecht CUYPERS 10de. Ook Jef VERLINDEN (14de) en Jeff DE VRIES (17de) mogen tevreden op hun wedstrijd terugblikken.

ROBA kwam fraai in beeld tijdens de 66ste editie van de veldloopklassieker daar in Wespelaar, met niet enkel puike prestaties van onze gevestigde waarden , maar ook van een ruim aanbod jeugdig talent. Want noteer al maar: er zit een klasrijke lichting ROBA-jongeren aan te komen.

RW