Verslag BK Meerkamp

11-12/02/2023 - Louvain-La-Neuve - Nat Kamp meerkamp

bkm
2 dagen hard labeur, en toch die gelukzalige glimlach …

Naar jaarlijkse gewoonte zet onze trainer Peter Dreessen tijdens het meerkampkampioenschap ook de pet van verslaggever op, en dat is dit jaar niet anders. Ziehier het verslag van hem:  

Louvain-La-Neuve, dag 1, 08u00. Dat meerkampers vroege vogels moeten zijn bewijst meteen uit welk hout ze meestal gesneden zijn, bijzonder hard als je het mij vraagt. Jezelf één of 2 dagen afpeigeren is immers niet voor iedereen weggelegd. De coaches willen dan weer weten of 4 maanden trainingsarbeid iets aan hun ontwikkeling bijgebracht heeft, dus ook zij waren paraat. Lien, Nathalie, Sietske, Floris en Peter, geflankeerd door hun AVT-collega Brecht (club overschrijdend werken is onze meerkampgroep helemaal niet vreemd) hebben hun ogen meer dan de kost kunnen geven.
Anneline Smets mocht de spits afbijten. Op de korte horden ging het meteen naar 9”73, PR op je eerste nummer is meteen de toon zetten voor wat volgt. Coach Inge zal het vanuit haar stageoord graag gezien hebben. Onze scholieren jongens begonnen vrij snel daarna aan hun 2-daagse. Op de 60 ging het ook daar meteen crescendo voor Stan Vertommen (7”55), Robbe Van Rompuy (7”59) en Viktor Verlinden (7”72) en hun AVT-trainingspartner Flor Lambrechts (7”38).
Hoog dan maar voor Anneline waar ze met 1m45 ook haar PR weer evenaarde. De boys mochten zich op dat moment weer uitleven in de verspringbak. Voor Stan werd dit niet meteen een voltreffer, want met 5m66 bleef hij wat op zijn honger zitten. Viktor bevestigde zijn regelmaat in dit nummer met een 6m00-sprong en ook Robbe heeft stilaan ook enkel nog oog voor verre sprongen (6m09). Flor deed nog beter met 6m37.
Met zijn allen naar de kogelring dan maar. Robbe 12m26, Flor 12m10, Viktor 10m13 en Stan 9m50. Coach Floris aan de zijlijn en genoeg werkpunten om verder op te bouwen. Ook Anneline kwam hier met 10m03 aardig uit de verf.
Afsluiter van dag 1 is voor scholieren jongens een afspraak met de polsstokstand. Werkterrein van Nathalie en een les in “geduldig wachten” want beginhoogtes zijn hier altijd wat lager. Tijd genoeg dus om kersvers zoontje Jerôme de nodige aandacht te blijven geven. Zoals eerder al gesteld: ook meerkampcoaches zijn van een iets hardere houtsoort. Met de polsstok hebben Viktor (2m80) en Robbe (3m20) nog wel wat werk voor de boeg, maar Stan (3m60) heeft hier al een tijdje zijn draai gevonden, al miste hij hier wel zijn maatje Kobe waarmee hij regelmatig haasje over doet in de PR-stand. Flor werd bij uitzondering ook bijgestaan door Nathalie wat resulteerde in een PR van 4m10. Zegt genoeg over haar trainerskwaliteiten. Anneline mocht in tussentijd haar ding doen aan de verspringstand, maar haar gevecht met de witte plank leverde met 4m24 niet meteen het beoogde resultaat op.
Afsluiter van dag 1 was Anneline op haar afsluitende 800m van haar 5-kamp. Als 11e mocht ze in reeks 1 haar duivels ontbinden en meteen na het startschot liet ze de rest van het deelnemersveld resoluut achter. 4 rondjes later liet ze met 2’31”17 zien dat een 800m alleen lopen allerminst een probleem hoeft te zijn. Het bracht haar met 2902 punten naar rang 6 op het nationale front en naar plaats 5 op het Vlaamse. Een mooie afsluiter en vooral een bevestiging van haar trainingsarbeid gedurende de winter. Knap!

bkm2
Anneline, op het afsluitende 800m-nummer

Louvain-La-Neuve, dag 2, 08u00. Sietske, Floris en Peter paraat, Jolien Hoylaerts ook. Aan haar om onze aanwezigheid bij de scholieren meisjes kleur te geven. Voor Jolien was het zaak om deze dag rond te maken aangezien aanslepende beenvliesontstekingen haar opbouw danig verstoren. Toch weer een andere pijngrens dan deze tijdens een inspanning, maar ook hier ook weer: meerkampers en hardere houtsoorten weet je wel.
Op de horden ging ze met 10”22 meteen redelijk van start en kon ze richting hoogspringstand waar ze met 1m50 ook weer een redelijke prestatie liet optekenen gezien haar pijnlijke onderbenen. Op dat moment waren onze 4 andere scholieren ook al klaar om aan dag 2 te beginnen. Blijkbaar allemaal goed geslapen want op de horden werd menig PR danig aangescherpt. 8”66 voor Stan, 8”71 voor Robbe en 8”89 voor Viktor. Hun compagnon de route Flor zette hier met 8”24 zelfs de beste jaarprestatie neer.
Naar de kogelstand met Jolien waar ze met 10m73 toch een PR uit de brand sleepte. Ook de nodige activiteit aan de hoogspringstand waar Stan 1m70 bedwong en Viktor en Robbe 1m73. Bij zijn laatste sprong over 1m76 bleef de lat eerst even liggen alvorens toch naar beneden te tuimelen. Een witte vlag maakte even snel plaats voor een rode. Hilariteit alom maar een voor iedereen onbekende regel uit de algemeenheden voor springnummers uit het IAAF- reglement gaf het jurylid het recht om zijn/haar beslissing correct te herroepen. Ook daar weer iets uit geleerd.
Jolien was dan al aan het verspringen en met 4m76 zal ze wellicht niet tevreden zijn. De afsluitende 800 liet dan duidelijk zien dat blessures en trainingsarbeid niet meteen compatibel zijn waardoor haar 3’00”88 meteen een verklaring is voor het gebrek aan dat laatste, veroorzaakt door het eerste. 2722 punten en een 15e plaats is dan vooral een blijk van doorzettingsvermogen van deze jonge dame.
Onze 4 overgebleven teamleden mochten zich afsluitend uitleven op de 1000m. Meestal een stressvol moment voor de coaches maar dit 4-tal had de plannen al op voorhand klaar, Doel 2’55 en hupsakee de beuk erin. Viktor in reeks 1 meteen in het zog van de koplopers en sterk tot het einde om te finishen in 2’53”76. Stan, Robbe en Flor in reeks 2 wisten dus waaraan te beginnen. Een struikelende Flor in de start kon meteen in achtervolging op zijn Waalse concurrent voor de titel dewelke met een alles-of-niets poging het tempo meteen fors de hoogte in trok. Robbe en Stan lieten het even aan zich voorbij gaan en liepen op hun eigen schema. Goed plan welk voor Robbe zou eindigen in 2’53”40 en waar het voor Stan net niet lukte om ook in die laatste ronde het tempo strak te houden en 3’02”69 ook hier weer een leerschool zal zijn.
Louvain-La-Neuve, dag 2, 17u30 en tijd voor de kersen op de taart. Met 4 scholieren jongens in de top 10 kan je als trainerskorps enkel maar tevreden zijn. Viktor met 4098 punten 10e, Stan met 4181 punten 8e en Robbe met 4428 punten 5e op Belgisch niveau en als surplus er nog een bronzen Vlaamse plak bovenop. Flor deed er met een dubbele titel en 5019 punten nog een suikerlaagje bovenop. Uitbundigheid troef dus bij atleten, coaches en supporters. Bedankt allemaal voor een bijzonder leerrijk en sportief hoogstaand weekend! Tropisch hardhout die meerkampers!

Peter.

Uitslag : zie VAL-website.