Verslag meetings Luik, Ciney en Hasselt

19/06/24 - Luik (internat. Meeting)
22/06/24 - Ciney (Golden series meeting)
22/06/24 - Hasselt

Roba’s sterk bezig in Wallonië !

Voorbije week staken enkele van onze betere atleten de taalgrens over, in de hoop om er eindelijk eens ideale wedstrijdomstandigheden voorgeschoteld te krijgen. In Luik stond de fameuze ‘meeting international d’Athlétisme’ op het programma en ons duo Inge Bellemans en Dieter Berghs waren er present, kwestie van nog een wedstrijd te lopen richting de nationale kampioenschappen volgend weekend. Dieter liep er relax naar een 10”76, en Inge zagen we ook aan het werk op de 100m vlak, en liet er een mooie 12”21 optekenen. ‘Het was genieten geblazen’ zei Inge achteraf, mede door het pijnvrij te kunnen lopen natuurlijk. De organisatoren deden er alles aan om de atleten te ondersteunen, en datzelfde gevoel beleefden onze andere Roba’s ook in Ciney. De 726 aanwezige atleten werden er getrakteerd op veel ambiance, met muziek en zelfs vuurwerk, en vooral perfecte ondersteuning van de speaker, vlekkeloos in beide landstalen. Zeker de afstandslopers, wiens nummers laat op de avond waren voorzien, werden extra in de watten gelegd, daar ze de toeschouwers op de piste toelieten tot en met baan 4, wat natuurlijk voor extra ambiance zorgde.
De mensen van de plaatselijk club ARCH hadden zelf extra mensen voorzien die over gans de piste stonden te supporteren, letterlijk met toeters en bellen, en dat in elke reeks opnieuw. Vlaanderen kan dus nog heel wat leren van deze organisatoren, uit het hart van de Condroz !  
j1                        
Charlotte Kinable was er onze enige niet-afstandloopster, en zij zette er een 100m-tijd neer van 12”74. Voor ons trio Noor Peeters, Jolente Alen en Lars Peeters was het even ‘afwachten’ wat de impact was van de voorbije examenfase, maar al snel was het duidelijk dat deze sterke jonge atleten goed in staat zijn om die mix ‘studie & atletiek’ vlekkeloos te verteren. Jolente liet alweer een erg fraaie PR-tijd van 2’16”44 optekenen op de 800m (één honderdste van een seconde verbetering) en ook Lars oogde om 23u30 nog bijzonder fris en gretig, want hij kreeg er op de 3000m een uitstekende koers voorgeschoteld waarin ‘gewoon meeschuiven’ wel tot succes moest leiden. Vooral in zijn laatste kilometer kwam hij beresterk voor de dag, en wist daardoor naar alweer een nieuwe PR-tijd van 8’39”27 te lopen. Ook onze jonge topmaster Pieter Verschoren was naar Ciney afgereisd voor de 3000m, en hij onderstreepte er zijn fameuze klasse door een indrukwekkende 8’28”6” neer te zetten, amper 2 seconden boven zijn eigen clubrecord.

j2
Lars, om 23u30, op weg naar een persoonlijke besttijd …

Ook Noor zagen we starten op de 3000m, en dat was meteen haar debuut op die afstand. Dat is natuurlijk altijd een beetje starten in het onbekende, maar eens het schot was gelost liep het op wieltjes. Ze schoof netjes mee in het pak, en via een bijzonder sterke laatste ronde  kwam ze uit op een uitstekende 10’09”15, wat meteen een fraaie duik is onder het bestaande clubrecord van Tatjana Verbeeck, 10’18”39, wat al sinds 2008 in onze tabellen prijkt. Knap, beste Noor !    

In Hasselt mocht de plaatselijke AVT-kern 154 atleten begroeten, wat natuurlijk meteen een geheel andere wedstrijddynamiek met zich meebrengt. Dat is nu eenmaal de tweedeling waar onze atleten vanaf de cadettenleeftijd stilaan maar zeker tegenaan kijken. De keuze tussen ‘gewone meetings’, waar de betere atleten alsmaar meer voor passen, gezien het gebrek aan kwalitatieve spankracht, en de grote ‘world Athletics erkende meetings’, zoals onder meer Ciney, waar subtoppers vanuit gans de wereld deelnemen, en waaraan onze betere Belgische jongeren zich aan kunnen optrekken.

Onze cadetten en scholieren die in de Limburgse hoofdstad present waren oogden stuk voor stuk ‘bevrijd’ van de geleverde exameninzet, en kwamen in de eerste plaats ‘echt genieten’ van de plots ontstane vrijheid, die deze week  definitief overgaat in de eindeloos lijkende zomervakantie. Hier nog snel een PR-prestatie meepikken leek wel het groeps-credo van de jongens en meisjes in aubergine-outfit. Onze cadet Jana Nulens gaf het schitterende voorbeeld door de 800m te winnen in 2’25”12, een PR-chrono die ze al een tijdje in de benen had, maar hier finaal op het scherm verscheen, mede omwille van …de eindelijk ‘juiste omstandigheden’ (prima weer, goede ontspannen sfeer, juiste concurrentie…). Even later verschenen er 5 cadetten jongens aan de startlijn van de 800m, en ook zij klopten alle vijf ze af in een nieuw persoonlijk record. Milo Caers won de koers in een knappe 2’18”49, in een felle spurt met Tobias De Vos, die een PR van 2’18”74 liet optekenen. Ietsjes verderop zat de stijlrijk lopende Daan Everaerts, die hier fraai debuteerde in een tijd van 2’24”10, en zijn Diestse trainingsmakkers Tijl Vaninbroukx, PR 24”59, en Bent Artoos, PR 2’31’45, meteen het nakijken gaf. Niets dan lachende gezichten dus, vooral bij Bent, die eindelijk nog eens pijnvrij (groei … kniepijn) kon optreden, en meteen 6” van zijn tijd afdeed. Trainer Tom, die zelf nog een 18’13”06 liet optekenen op de 5000m (geen optimale koers qua concurrentie), zag dus 3 van zijn gasten sneller lopen dan hijzelf recent in Booischot, en moet na een weddenschap daar volgende training de gevolgen van dragen, onder de vorm van … 30 maal pompen.

j3
Onze 5 jongens netjes in beeld, en Jana als directe supporter … (foto Tom)

Ondergetekende en Willy Van Ham, ook beiden van de partij in Hasselt, maken al lang geen afspraken meer van dat type, want vroeg of laat nemen die jonge snaken toch het sportief overwicht. Lotte Huenaerts, kleindochter van Willy, kwam zichzelf testen op de 300m-afstand, en met een 43”04 als eindtijd, bleek dat een geslaagde tussenevaluatie, zeker afgaande op haar fraaie laatste rechte lijn. Ook het cadetten-duo Eline Dewinter, 48”48, en Mila Verheyen, 49”16, opteerden voor deze niet alledaagse afstand, en werden beloond met een PR-vermelding in de uitslag. Mila was er natuurlijk ook voor het speerwerpgebeuren, ditmaal 35m76, net als Suzanne Nagels, 23m13, Jasper De Smedt, 34m06, en cadet Lander Bergen, die een puike 38m91 liet optekenen. Keren we nog even terug naar de 300m, want daar zagen we naast Senne Caers, 41”60, tevens onze snelle cadet Tobias Vansweevelt, naast de 100m in 12”65, de driekwart ronde lopen, en die fraai afronden in een PR-tijd van 39”38. Hij kan dus met een gerust gevoel de verlofperiode induiken …

Rudy
Uitslagen : zie atletiek nu