Verslag Stratenloop Gelrode

03/08/2019 - 35ste Stratenloop Gelrode

35ste EDITIE VAN DE STRATENLOOP VAN GELRODE SCHEERT HOGE TOPPEN!  MET ONZE ROBA's IN EEN HOOFDROL ...

Ook dit jaar kende de Stratenloop van Gelrode een stevig succes. Zowel sportief als organisatorisch. Wat is het geheim van Gelrode toch? Telkens die eerste zaterdag van augustus willen zowel de adepten van het wegcircuit als hun enthousiaste supporters te Gelrode zijn. Men is er al aan de 35ste editie van de Stratenloop toe. Een klassieker, die naam waardig dus, met namen die klinken als klokken op de erelijst en ook nu weer een uitgebreid deelnemersveld, gespreid over de diverse wedstrijden. Met 610, jong en oud, waren ze deze keer, met opvallend veel deelnemertjes ook aan de inleidende jeugdwedstrijden (met soms reeksen van ruim 60 starters). Wie biedt er meer? Ligt die aantrekkingskracht van Gelrode in de gevarieerde omloop van slechts 2 km, met telkens een stevige kuitenbijter (de Bergstraat) in de aanbieding? Niet enkel de deelnemers, maar ook de toeschouwers worden er verwend, op en rond de omloop dus. Het geolied lopend organisatieteam van Sportiva Gelrode, gedreven en kundig aangestuurd door Dirk Vounckx en Willy Cumps, is aan dat succes en het warme enthousiasme, tot de podiumhuldigingen met het nodige Gelrock-gehalte toe, beslist niet vreemd. Daarenboven blijkt Sportiva Gelrode een geheim pact te hebben gesloten met de weergoden (daar zou telkens een mooie korf eieren van Gelrodese kippen mee gemoeid zijn ...), want ook nu weer tekende een deugddoend zonnetje present op en rond het Lambert Verlindenplein. Tal van ROBA's misten die afspraak in de Aarschotse deelgemeente niet en speelden meer dan een bijrol in de diverse wedstrijden.

ROBA's in een hoofdrol

Het ROBA-festival opende meteen al succesvol met de 2 km. Waarom ook eens geen overwinning meepikken in het wat kortere werk, dacht Pieter VERSCHOREN, na zijn imposante zegereeks dit wegseizoen op de lange afstand, met o.m. overwinningen te Tienen, in de Gijmeljogging, te Wolfsdonk, Schriek, Testelt, Ramsel, Tremelo en waar nog meer. En Pieter zette te Gelrode de 2 km naar zijn hand, met een zucht voorsprong op zijn eerste belager, Bram Eeckhout (ADD), telg van de naar het Limburgse Hoeselt uitgeweken 'Chris Eeckhout'-dynastie (U weet wel, onze voormalige BETA-topper). Pieter haalde een gemiddelde snelheid van 20,809km/u op die toch alles behalve vlakke omloop. Herseltenaar Nick Verherstraeten vervolledigde het podium bij de mannen. Hij ging de ROBA-boys Timo VANDEUREN (4de, is als junior zo'n 4'25" waard op 1500m) en Ruben CARCHON (5de) vooraf. De al veelvuldig met eremetaal omhangen DCLA-vijftiger, Marc Neefs, tikte als 6de aan, net voor onze elfvoudige nationale veldloopkampioen en met brons gelauwerde op het WK cross (M55) in het Poolse Torun, Patrick VAN DAELE, die zijn clubmaat Michael VERMEYLEN (8ste) voorbleef. De 9de stek van deze 168 finishers tellende race ging naar Simon Eeckhout (broer van Bram), terwijl ROBA-youngster Kasper BOTTU nog net de top tien binnensloop. Op 12 volgde onze veelzijdige provinciale speerwerpkampioen Benjamin SMETS (was ooit VAL-belofte van het jaar). Ook de routiniers Johan VERMAELEN (13de) en Jeff DE VRIES (15de) van onze club gaven in die wedstrijd hun visitekaartje af.

Juniore Linde Van Aelst (AVZK), met tal van veldoopzeges afgelopen winter, hebben we in ons relaas over de Tremeloop al uitgebreid in de bloemetjes gezet. Te Gelrode toonde zij zich over 2 km de beste dame. Onze eigen Merel GEERTS, in 2018 Vlaams junioreskampioene 2000m steeple, tikte te Gelrode als 2de aan. Zij ging de 3de (en beste master), de Betekomse Iris Teniers (AVZK ) vooraf. Het piepjonge Gelrodese looptalent (tweedejaars pupil), Anneline SMETS, dat al meer wedstijden op haar naam schreef dan ze er verloor, werd 4de in dat grote gezelschap, nadat zij in de voorafgaande jeugdreeksen al de 1000m had gewonnen. Herinnert u zich nog hoe Anneline tijdens de "ROBA 1 mei jeugdmeeting te Wespelaar" maar liefst 4 persoonlijke records verbeterde? Ook onze Lotte HUENAERTS, 5de aan de finish van de 2km, is nog pupil. Katie DECLERCK uit Tielt-Winge noteerden we als 6de in de uitslag (en 2de master), voor ROBA-scholiere Liana HEROES als 7de, de ervaringrijke Wendy VERMAELEN als 8ste (3de master) en Sofie CUMPS als 11de (en 4de master).

6km-wedstrijd: met 225 aan de finish

Inderdaad, het was drummen aan de finish van de 6km-loop te Gelrode. En wie bleek eens te meer de beste? Bart VANDEN BOSCH uit Holsbeek. Winnen is zowat zijn tweede natuur geworden. Jaarlijks tekent hij voor tenminste 30 zeges, waarvan telkens ook enkele in het buitenland. Dit jaar zagen we hem al zegevierend de aankomstlijn overschrijden o.m. te Blauberg, Rillaar, Lubbeek en Hagen-Geetbets en werd hij 2de op de sterk bezette 5km van de Tremeloop.  Noteer maar, er zitten nog zeges aan te komen voor Bart. De 2de van de 2km te Gelrode, werd er ook 2de op de 6km: Bram Eeckhout (ADD). DCLA-atleet Berthelemy Geldhof tikte als 3de aan. Hij liep afgelopen lente de marathon van Rotterdam in 2u38'59". De winnaar van de Plastriatlon van Aarschot in 2017, ROBA-boy Jarne VERHAEGEN uit Scherpenheuvel, pakte te Gelrode de 4de plaats op de 6km. Simon Stevens (Kessel-lo), Eddy Vandeputte (Malmedy) en Boris Gusnov (Leuven) zaten hem als 5de, 6de en 7de op de hielen. Terwijl sommige tenoren van de 2km, bij wijze van cooling down, als 8ste, Pieter VERSCHOREN, Rick Verherstraeten als 9de en Michael VERMEYLEN als 11de, hun tweede wedstrijd van de namiddag beëindigden. Raf VERHAEGEN bracht als 13de bevestiging van zijn uitstekend conditiepeil, al gans dit seizoen.

Een pracht van een winnares ook bij de dames over 6km: DCLA-atlete Mona Rahme uit Herent. Zij is titelvoerend Belgisch crosskampioene bij de masters (W40), nadat zij in februari jl. in die discipline ook al Vlaams kampioene werd. Ook Jeannine VAN DER HOEVEN mocht het tweede hoogste schavotje beklimmen te Gelrode. Zij bewaart al een rijke oogst eremetaal in haar trofeeënkast en werd dit jaar Belgisch kampioene 1500m (W50), zowel indoor als outdoor en 8ste op het WK cross (W50) in het Poolse Torun. De stijlrijke Lise VAN CASTEREN uit Houtvenne bracht als 3de eveneens aubergine op het podium. Na een geslaagd veldoopseizoen, finishte zij in die andere klassieker te Ramsel al 2de op de 10km en als 4de te Aarschot op de 6km. Martine Sobkowiak (ACA) uit het Limburgse Wellen, werd 4de te Gelrode over 6km (na haar 2de stek te Tremelo in de 5km-wedstrijd). Met haar 5de plaats zorgde de Gelrodese Jolien Luyten voor een aangename verrassing. Zij ging de Diestse Leonie Gouhie vooraf. Ook onze dubbele crosskampioene (W60), Rita DE VRIES, haalde als 9de nog mooi de top tien.

Michiel NIJS  ... de grote triomfator!

Met 90 stonden ze aan de start van de hoofdwedstrijd van de namiddag, de 12km. Aan de finish was het ROBA boven, met Michiel NIJS, die met zijn zege te Gelrode een al schitterend wegseizoen verder in de verf zette. Michiel won dit jaar reeds te Berg (halve marathon), Diest (5km), Gijmel (10km), Werchter (10km) en Aarschot (12km). Geert Schroven (Looise) was zijn naaste concurrent. Knoet-topper, Jo Appelen, bevestigde zijn opmars van de jongste maanden met een 3de podiumplaats. Jens-Magnus Verhelst (AV Molenland) kwam uit het verre Tielt naar Gelrode afgezakt, om er 4de te worden. Hij ging Danny VAN BAEL (5de) vooraf, die zijn beste wedstrijd van het seizoen liep. Gevestigde waarde Wesley Van De Gaer tikte als 7de aan, terwijl de ROBA-boys Mattias PAGLIALUNGA (10de), Gelrodenaar Bram ROSSEELS (12de) en Gerd JOOS (13de) evenzeer tevreden op hun wedstrijd mochten terugblikken.

Kathleen Boeckx uit Geel bleek de beste dame over 12 km. Zij won van de Heistse atlete met bijzonder veel podiumervaring, Murielle De Winter. Murielle heeft in haar loopbaan ontelbaar veel wedstrijden gewonnen, o.m. de marathon van Brugge, eind 2018. De Drieslinterse Jessy Beelen mocht te Gelrode als 3de mee op het podium. ROBA-marathonlady Helga SOETENS als 4de net niet, na een verdienstelijke wedstrijd weliswaar. Andere bekende namen bij de eerste tien: Chantal Raeymaekers (5de) in de groene outfit van haar Kapsalon Luc (Holsbeek), de Aarschotse atletes Kristien Salu (6de) en Tanja VERVLOESEM (7de), de klassieke gitariste van Sportiva Gelrode, Daniëlle Van Os (8ste) en Wendy VERMAELEN (10de) bij haar tweede optreden die namiddag.

De jongste editie van de Stratenloop van Gelrode bleek eens te meer een succesverhaal, op velerlei vlak. Daarom ... die eerste zaterdag van augustus 2020 vanaf nu al maar best vrijhouden in uw agenda!
De volledige uitslagen van de 35ste Stratenloop van Gelrode vindt u op deze link.

RW