Verslag Rhursee-loop

05/11/23 - Einrhur (D) -  Rhursee-loop

Ziehier het verslag van onze trainer Michael:  
Roba’s Turtle Team moest genoodzaakt het werk verdelen afgelopen weekend. Gezien twee klassiekers in onze jaarplanning, de Ruhrsee-loop & veldloop Bonheiden weer op dezelfde dag vielen.
Met een entourage van 10, waarvan 9 deelnemers, richting ons favoriete Eifeldorpje Einrhur.
Turtle Team’s geliefde Paasstageplaats verwelkomde op twee dagen meer dan 1500 sportievelingen, waarvan een kleine 700 zondag in de 16,5km competitieve loopwedstrijd. De moeite voor een gezellig diner met het team op zaterdag, met aansluitend B&B in het hotel “Alt Einrhur”.
r1 
Zondags kregen we na een goed ontbijt slechts 7 graden voorgeschoteld met wind en regen er gratis bij. In tegenstelling tot vorig jaar dus een regeneditie. De organisatie waarschuwde meermaals voor een paar gevaarlijke en slecht beloopbare stukken door het recente noodweer. Ook kregen we in laatste instantie een forfait van de trainer. “Krank mit ein serjeuze snotzvalling”, zo meldde hij de wedstrijdsponsor bij diens loopschoenenoutlet. Ondersteunend langs de kant aldus, samen met Ruben Van Baelens wederhelft, voor het aanpakken van de vele regenkledij van het team na de warm-up.
En zeg … ‘Ruben Van Baelen’, en je hebt meteen een ‘verhaal’. Tijdens de 2e opwarmversnelling kort voor de start, begaf de rechterzool het van zijn net één jaar oude wedstrijdschoenen. Wie die versnelling zag, kan de wedstrijdsloef het niet kwalijk nemen, maar toch, ‘ein gross’ probleem .
Er zat niks anders op dan een snelle wissel met de letterlijk op even grote voet levende trainer, die enkele momenten voor de start zijn gloednieuwe spierwitte wedstrijdschoenen in bruikleen gaf aan z’n poulain. Menig formule 1-team kon er een voorbeeld aan nemen voor de bandenwisselfase. “Als ik je valling er maar niet mee overpak!” grapte de altijd ontspannen atleet op weg naar de startboog.
Kort daarna verloste het startschot de menigte van het passieve koukleumen en stuurde hen ‘immer gerade aus’ heuvelrijk langs het meer richting de Urftseemaouwer-stuwdam. Een verraderlijke, progressief steiler wordende bergwand na dik 6km koers, die de eerste troeven volledig uit je benen schudt. De beloning is wel een prachtig uitzicht, voor zover men nog in staat is daarvan te genieten uiteraard, en de eerste bevoorrading met een bekertje warme thee met suiker. Thee die Lode Wuyts vorig jaar bij zijn debuut nog over het hoofd goot in de veronderstelling dat het water was.  “Wie geeft er nu warme thee bij de bevoorrading” zei hij beplakt na de aankomst. De organisatie van de Rhursee-loop zo blijkt. Enfin, de thee niet gegoten maar wel gedronken of genegeerd deze editie. Negen kilometer later, met nog twee minstens even stevige heuvelwanden, krijg je aan de overkant van het water een emotioneel beeld, de aankomst. Spurten voor de plaats zie je zelden hier, de Urftseemauwer, Rhurberg en Obersee-heuvel hebben het deelnemersveld meestal op waarde verdeeld.
Ruben van Baelen kwam als 1ste teammakker over de meet op de 3e plaats in 59’58”, na een sterke Ralf Ulmer (56’55”) van LC Euskirchen en zijn ploegmaat Timo Küpper  (57’41”) . Ruben kon strijd leveren met het duo t.e.m de eerste berg, maar diende daarna solo te achtervolgen op de heren met  PR’s van respectievelijk 30’48” en 31’04”over 10km. “Ze waren te sterk”, zo getuigde hij eerlijk, “ik heb de 3e plaats veilig gesteld, maar pas op het einde was ik zeker”.
r2 
Niet ver daarna kwam Wout Coenegrachts aan op de 5e plaats in een tijd van 1u01’38”. Zijn beste tijd op drie deelnames en vrij soepel ogend nog. “Ik heb een comfortabel tempo kunnen draaien en vooral de bergaf steeds voorzichtig aangepakt zonder risico”, zei hij achteraf. Met de debuutmarathon van San Sebastian nu vrij dichtbij voor onze man in form, was dat inderdaad slim de beste manier van aanpakken.
 r3
Ook Han Raets debuteerde zeer sterk, met een 9e plaats algemeen en eerste belofte (U23) in een tijd van 1u02’35”. Voor de eerste keer die afstand in wedstrijd, een zeer opmerkelijke prestatie. Bij de Urfseemauwer kon hij nog net het tempo van Wout volgen, maar moest dan stilaan toegeven op zijn twee jaar oudere -en al sterker aeroob getrainde- trainingsmakker.
Lode Wuyts kwam als 14e over de streep in 1u05’18”. Als specifieke halve fond loper kan je een lange koers best progressief lopen in plaats van degressief, zo voelde hij vandaag aan. “De verkoudheid van begin deze week zat er nog wat in,  het laatste stuk was afzien” zei hij achteraf. Lode werd tevens wel 2e belofte in koers in deze koude editie, die de thee – ook na de wedstrijd geserveerd- extra goed liet smaken.
r4 
Lander Van Dyck vervolledigde het  beloftenpodium op een 17e in 1u06’55”. Hij koos bij zijn Rhurseedebuut voor een behouden start en kon het tempo aardig opdrijven. Met de halve marathon & Brussels Ekiden goed verteerd, lijkt ook deze jongen klaar om met de spikes het veld in te duiken.
Sander Lesage (27e 1u11’57”) & Joeri Perdieus (30e 1u12’11”), beiden in ‘basiswederopbouw’ kregen de opdracht: ‘immer ruhig laufen’ met een progressief einde.  Zij werden met een laatste snel stuk allebei nog respectievelijk 4e in hun categorie: M35 & belofte.
Lara Bormans, Wouts wederhelft, die ook in opbouw is voor de marathon van San Sebastian debuteerde mooi en kwam  30e dame in 1u28’50” over de streep, 5e in haar categorie.
Top 2 daagse met deze gezellige bende sportievelingen!

Roba’s Turtle Team
 Trainer Michael