Verslag PK Indoor Gent

05/01/2020 - PK Indoor Gent

31 maal een ROBA op het ereschavot!

Van 9u45 tot maarliefst … 20u15 viel er fameuze sportieve bedrijvigheid te bespeuren in onze gekende Gentse indoorhal, met atleten aangesloten bij een Antwerpse of Vlaams-Brabantse club. De 3 andere Vlaamse provincies waren de dag voordien reeds de revue gepasseerd, en ook dat was natuurlijk uitgegroeid tot een mega-gebeuren. Zulk een … eindeloos ogend uurrooster toch in goede banen kunnen leiden lijkt op het eerste zicht een ontiegelijk moeilijk haalbare kaart, maar toch zijn de provinciale organisatoren erin geslaagd om het gebeuren netjes op de rails te houden, waarvoor alle respect. Goede afspraken zoals maximum twee proeven per atleet, en bij de kampnummers slechts één extra poging voor de top-8 na de 3 reguliere pogingen, liggen natuurlijk mee aan de basis, alsook het schitterend gegeven van ‘voorinschrijvingen’, waardoor ze planmatig kunnen participeren. Kortom … dikke proficiat voor de organisatoren.   

Gans de dag door was het vooral daar aan het erepodium een drukte van jawelste, met maar liefst … 31 maal een ROBA die er in onze auberginekleuren stond te pronken, netjes verdeeld over de 3 medailleposities, zijnde 10x op het allerhoogste schavotje, 10x op de zilveren positie, en 11x in het hoekje waar de bronzen plak wordt uitgereikt. En ook op andere vlakken bleek er een zekere symmetrie gerespecteerd, bijvoorbeeld qua geslacht, (15 dames, 16 heren) en qua de verhouding loopnummers (16 stuks) en kampnummers (15 stuks).

Dat niet alle medailles hetzelfde … ‘sportieve gewicht’ dragen is een beetje eigen aan zo’n provinciaal kampioenschap, waar er geen minimumlimieten worden vooropgesteld zoals op de ‘hogere titelwedstrijden’ (Vlaams, Belgisch), en waar op sommige proeven, en zeker bij de juniors-seniors er spijtig genoeg soms geen volledig trio op het podium staat. Dan leidt eerder de … ‘situatie’ dan de ‘prestatie’ tot het behalen van zulke medaille. Anderzijds kan je ook stellen dat de afwezigen altijd ongelijk hebben, en ook dat is een stelling waar quasi niets op af te dingen valt. Ziehier het overzicht van onze strijdlustige Roba’s.

SENIORS - MASTERS

Sietske … een Godsgeschenk voor iedere organisator!                             

We hebben het reeds eerder gemeld, maar we blijven het met veel enthousiasme herhalen … atleten als een Sietske Lenchant kan je in hun rol van ‘club-ambassadeur’ nauwelijks overroepen. Een atlete van nationaal niveau die ook op zo’n provinciaal kampioenschap haar ding komt doen … het is en blijft toch een uitzonderlijk gegeven. Qua ‘uitstraling’ en vooral qua ‘voorbeeldfunctie’ richting jonge clubgenoten zijn zulke mensen van goudwaarde. Hier gaf ze 16 concurrenten het nakijken, met haar 13m74 bij het kogelstoten. Over ‘voldoende sportief gewicht’ van die gouden plak hoeven we dus ook absoluut niet te discussiëren.
Datzelfde geldt trouwens ook voor de schitterende zege van Inge Bellemans op de 60mH (8”87), en het spurtduo Charlotte Kinable en Chloë Porton, die beresterk voor de dag kwamen. Charlotte liet zowel in de reeks als de finalerun een puike 8”00 optekenen, en niemand deed beter. Voor trainer Peter, die haar vroeger onder z’n vleugels had, maar een tijdje terug heeft overgedragen aan Marlon en Rudi Diels, was dit natuurlijk volop … ‘genieten geblazen’. Ook Chloë geraakte in de finale, en zij strandde er op de 6° stek, met een tijd van 8”34. Haar ‘moment de gloire’ lag op de 200m, waar ze de bronzen plak ging ophalen (27”26), voor o.m. Charlotte (27”56). Voor de meeste onder ons is Chloë waarschijnlijk nog een nobele onbekende, maar deze Hera-dame heeft al voor hetere vuren gestaan, zij het dan bij een totaal andere sport, namelijk het z.g.n ‘lifesaving’ of ‘reddend zwemmen’. In Australië is dit puur topsport, met naast zwembadproeven vooral open water competities, waar snelheid en sterk fysiek vermogen onontbeerlijk zijn. Naast boardrace, surfski en beachflags staat ook de 90m beachsprint (blootsvoets in het zand …zie foto) op het programma, en om die reden is deze sympathieke dame bij onze mensen van Hera gaan aankloppen om haar spurt- en looptechniek nog wat op te krikken. Afgaande op haar prestaties hier is de inzet van trainster Jo niet zonder gevolg gebleven. En dat ze met Chloë een pareltje in haar handen heeft moge duidelijk zijn wanneer we haar palmares even in ogenschouw nemen … In 2019 werd ze ondermeer vice-Europees kampioen (in Riccione, Italië) op die 90m beach sprint, nadat ze 2 jaar eerder goud pakte op de Europese jeugdkampioenschappen in … ons eigen Oostende. Ook in 2018 zat ze niet stil, met Europees goud in het Ierse Kilkee, en zilver op de wereld jeugdspelen te Adelaid in Australië. Onze boodschap richting Inge, Charlotte en Chloë is meteen … ‘houd u vrij op zaterdag 9 mei’, want dames van dat niveau mogen niet ontbreken op de beker van Vlaanderen interclub in … eredivisie.

Beachrun

Voor Seppe Ceulemans geldt trouwens hetzelfde, maar hij moet natuurlijk één dag later (zondag 10 mei) z’n agenda rood aankleuren. Onze gedreven meerkamper kwam met z’n 12m61 bij het kogelstoten als 2° uit de strijd, en aan de verspringstand schoof hij met z’n 4° en laatste sprong (6m06) nog voorbij de DCLA-atleet Ali Hartif Amer, netjes naar … positie één! Trainer Peter zag dat het ‘goed’ was. Ondermeer Ward Grymonpon (4m45) was van nabij getuige van die laatste alles of niets-poging van Seppe.
Op de 400m ging de mooi lopende Jordy Schollaert (52”17) verrassend met de provinciale titel lopen, en dat zonder echt een specifieke voorbereiding als we z’n entourage mogen geloven. Ook op deze Yellow Armada-man, komende uit de Hamme-kern dus, hopen we begin mei alweer beroep te kunnen doen. Bij de dames was Liselot Smolders present op diezelfde 400m afstand, en dat dit een loodzwaar nummer is ervaarde onze bijzonder sympathieke Beta-girl (65“38) vooral tijdens de laatste 100m. Het hoofd zegt nog ‘ja’, maar de benen smeken van ‘neen’ … iedereen die ooit een 400m afwerkte kent dat gevoel wel …

Als master gaan strijden op een provinciaal kampioenschap zonder apart masterklassement is natuurlijk onbegonnen werk wat betreft het koesteren van ‘medailleambities’. Maar Wouter Vandenberg (M-40) en Joost Grymonpon (M-50) trokken met een geheel andere agenda naar de Oost-Vlaamse hoofdstad, namelijk een pittige winteropkuis houden in de ROBA-indoorrecordtabel. Wouter zal vanaf heden in de tabel te bewonderen zijn met een 25”72 op de 200m en een uiterst pittige 7”86 op de 60m! Op dit laatste onderdeel kegelt hij niemand minder dan … Walter De Wijngaert uit de recordboeken, die dag op dag … 7 jaar geleden een 7”97 liet optekenen. Ook Joost bezorgt onze webmaster alweer extra werk, want bij de 800m M-50 gomde hij netjes het vorige record van z’n trainer Dirk weg, en zette er een 2’10”29 in de plaats. En zelfs hier, te midden van veel jongere seniors, heeft hij die chrono niet gestolen, want hij zorgde zelf voor het kopwerk.
Trainer Dirk Van Kerkhoven, hier ook present op de 800m (2’25”51), kan meteen al 2 namen invullen op zijn lijstje ‘onmisbare pionnen’ in het masters team BVV, dat op 7 juni van zich zal laten horen.

JUNIORS

Milan mist eerste afspraak niet!

Onze 7 aanwezige juniors, behaalden tezamen 7 medailles, maar ze waren niet netjes verdeeld, dus m.a.w. … niet iedereen zat mee aan de feesttafel. Zo wist Fien Pues wel mooi de finale te bereiken (9”08 in de reeks) op de 60m vlak, maar de top-3 lag daar buiten haar bereik (liep er 9”18). Jeff Bogaerts kwam met z’n 200m-tijd van 23”52 niet alleen tot een persoonlijke besttijd, maar finaal bleek deze chrono vanuit reeks 4 goed voor de bronzen plak. Daarmee was z’n honger nog niet gestild, want z’n 5m94 bij het verspringen was hier ver genoeg om de zilveren medaille te mogen komen afhalen. De meeste van z’n sprongen waren in realiteit los boven de 6m, want hij laat bij zijn afstoot nog steeds iets te veel ruimte liggen. Samen met Jeff mocht ook Zico D’hooghe z’n opwachting maken aan het erepodium, want diens 5m80 was goed voor brons. Datzelfde eremetaal mocht Zico ook gaan ophalen na z’n 11m46 aan de kogelring. 2 medailles als een gezonde break te midden van examens … er zijn slechtere scenario’s te bedenken als pauzemoment …
Voor zij die ondertussen moesten denken … ja juniors, weinig concurrentie, snel verdiend … wil ondergetekende toch even de 400m-wedstrijd van Milan De Neef ophalen als tegengewicht … 50”53 uit uw mouwen schudden op een korte 200m-baan, is niet iedereen gegeven, en vooral z’n laatste 100m was werkelijk indrukwekkend. Onze YA-atleet Runar Van Der Putten zag het voor z’n ogen gebeuren, en diens 54”48 was hier goed voor de bronzen stek. We kijken nu al uit naar de komende indoorwedstrijden waar voor Milan nog fraaiere knikkers te verdelen zijn! Nu de pijnperikelen ter hoogte van zijn R-heupkam stilaan lijken weggeëbd kan de trainings zwaarte worden opgedreven, wat ongetwijfeld moet resulteren in nog mooiere chrono’s.
Helemaal aan het einde van de avond, toen de duisternis zich al uren had meester gemaakt van het Gentse luchtruim, stapte Yorick Van De Kerkhove het tartan op, voor de 1500m. Zonder verpinken zette hij zich op kop, en gestaag duwde hij het gaspedaal iets dieper in, om finaal (4’22”56) iedereen netjes het nakijken te geven, en de gouden plak te gaan opeisen. Zo simpel kan atletiek ook zijn, zeker als je voldoende talent hebt meegekregen van de vorige generatie.  

SCHOLIEREN  

‘zilveren’ lichting …

Met 7 zilveren medailles en 1x brons bleven ook onze scholieren netjes boven de grijze middenmoot uitsteken. En dat dit vreugdevolle taferelen met zich meebrengt is de evidentie zelve. Denken we maar aan de blijdschap bij Dina Calders, die op de 800m haar nieuw persoonlijk record (2’37”79) zag beloond met het op één na hoogste plekje op het erepodium. Ook Lars Verlinden (2° met 10m55 bij het kogelstoten), Alexi Donckier De Donceel (2° bij HSS, 8m34), Amélie Denecker (2m25 polsstok) en Stien De Meyer (4m67 ver) keerden met een zilveren plak huiswaarts, wat niet betekent dat iedereen euforisch deed. Alexi bijvoorbeeld had op sneller en verder gerekend, maar besefte beter dan wie ook dat 1 week uitbundig snowborden niet meteen de ideale voorbereiding is. Stien van haar kant bleef Roos Van Vlasselaer (3m58) voor aan de verspringstand, terwijl ze op het hordennummer de duimen moest leggen voor Amélie Denecker (9”64). Op de 400m mochten we Evy Jacobs (70”99), Janne Van Ouytsel (66”89), Karel Daniëls (56”21, voorzichtige startfase, fameuze laatste bocht) en Lukas Das (62”57, ook 4m80 ver) gaan aanmoedigen, en waar onze eerstejaars Charlotte Coene (65”32) trouwens maar net naast het podium viel. ‘Ik ben totaal niet stuk, had zeker nog 100m verder dit tempo kunnen aanhouden’ zei ze achteraf, en wie zijn wij om dat tegen te spreken. Grootspraak ligt niet in het karakter van dit talentrijke meisje, waar trainer Willy nog veel plezier gaat aan beleven… Trouwens net als Janne (29”36) deinsde ze niet terug voor de pittige dubbel 200m & 400m, en op die kortste afstand was haar 26”77 goed voor de zilveren eindplaats. Clubvriendin Roos Corbeels, die hier debuteerde, kwam uit op een 30”83-chrono, en ook hun mannelijke leeftijdsgenoten Roan Van Uffel (26”45) en de reeds genoemde Lars Verlinden (26”29) gaven het beste van zichzelf op die één ronde-afstand.

CADETTEN

Knappe ‘dubbel’ voor nieuwkomer Dieter Bergs!   

Voor een aantal van onze eerstejaars was het een eerste kennismaking met een ‘echt … officieel kampioenschap’, en meteen met de wat … ‘aparte sfeer’ … die dat met zich meebrengt. Dan is het goed dat je als jonge atleet/atlete even kan terugvallen op de rustgevende uitstraling van de eigen trainers, een rol die bijvoorbeeld Koen en Dirk (Wouters) op het lijf geschreven zijn. En als je dan de blijdschap ziet van meisjes als een Jolien Claeys (9”44), Axelle Claes (9”17), Aaike Vandenberg (9”08) en Amélie Stas (8”87) is zo’n verplicht nummer als trainer naar dat verre Gent meteen vergeten, zeker omdat die laatste drie zich nog eens in de finale 60m wisten te werken! Maar ook een ‘persoonlijk besttijd kunnen voorleggen’ aan uw geliefde coach draagt bij tot een goede sfeer, waarbinnen het plots … ‘iets gemakkelijker’ presteren is. Denken we maar aan de 8”42 van Oscar Muës of de 9”80 van Joaquin Lapiere, alsook de 8”33 en 8”06 van respectievelijk Viktor Verlinden en Joppe Cornelis. Met die tijden wisten Joppe (8”08, mooi 4°) en Viktor (8”27, knap 8°) zich te plaatsen voor de finale. Toch maakten ze zich geen illusies voor wat de eindzege betrof, want daarvoor was het 7”70 durende blitz-optreden van Dieter Bergs in de reeksen veel te imponerend geweest, en ook in die finalerace was er geen kruit gewassen tegen het machtsexploot van deze kersverse Hera-knaap. Met de … machtige 7”50 die hij er uit z’n mouwen schudde duwt Dieter niemand minder dan … Dario Vanderveken (7”62 in 2005) uit de recordtabel!! Tot vorig seizoen speelde deze knaap nog voetbal in Bierbeek, maar onze Hera-trainsters Yo en Nathalie zagen meteen wat dat baasje in z’n mars had, en na een eerste portie ‘bijschaafwerk’ (‘technisch lopen’ is niet meteen het eerste aandachtspunt van de gemiddelde voetbaltrainer …) is dit al het eerste resultaat. ‘Ja, een voetballertje met toevallig een stel snelle benen’ hoor ik u nu al denken, maar die gedachtegang moeten we meteen counteren, want ook op de 200m (een afstand waar ze bij het … ‘voetbalspel’ …  toch niet op voorzien zijn) nam hij hier de maat van iedereen, en dat met een tijd van 25”11. Ondermeer Senne Brabant (29”40) en Daan Van Breedam (30”84) waren twee van z’n slachtoffers. Op de 60m-Horden toonde Kamiel Van Rompaey (9”76) alweer z’n veelzijdige klasse, en hield er heren als een Robbe Van Rompuy (10”13), Jonas Eelen (10”55) en de net genoemde Daan (12”42) netjes achter zich. Niet dat Robbe daar wakker van lag, want hij kon zich optrekken aan die bronzen plak, waarmee z’n 1m50 bij het hoogspringen werd beloond. De medaille die Viktor Verlinden rond zijn nek kreeg, na zijn 4m85 bij het verspringen, was van dezelfde makelij. Dat hij die niet cadeau heeft gekregen, merk je meteen als u de sprongafstand van clubvriend Senne Brabant (4m83, dus amper … 2 cm minder) onder ogen krijgt. Senne speelt ook basket, en ja ook daar is veerkracht een essentieel onderdeel van het gebeuren. Seppe Bossaert (4m20) en Toon Demarsin (4m00) moesten in ieder geval sportief het hoofd nederig buigen voor het optreden van Viktor en Senne. Seppe kon zich gelukkig nog gaan uitleven op het pittige 800m-nummer (liep 2’35”30), waar hij ondermeer z’n naamgenoot Seppe Huenaerts (2’41”83) klopte. Deze laatste werd er absoluut niet op z’n waarde geklopt, want tot de vrijdag voordien zag hij zijn kerstverlof deels in rook opgaan t.g.v. lastige buikgriep, wat nu niet meteen bevorderlijk is voor de actuele conditie. Aan de kogelring stond ondertussen Xim Wouters in z’n eentje onze clubkleuren te verdedigen, en hij kreeg er een 6m12 opgetekend. Veel eerder op de ochtend wisten bij datzelfde werpnummer Lore Willems (2° met 9m56) en Julie Van Hoof (9m32, 3°) onze eerste medailles van de dag aan boord te halen. Ook op de 200m zetten ze hun beste beentje voor, samen met o.m. Silke Storms (32”14), Ella Guldentops (29”90) en Hannelore Hecq, die een fraaie 28”36 liet optekenen. Ella van haar kant viel in de prijzen op de 60m-Horden (mooi brons, PR met 10”77), en mocht op het ereschavotje de hand schudden met de ‘zilveren’ Lotte Van Vlasselaer die tot een persoonlijke besttijd van 10”27 kwam. Bij Femke Verhoeven liep het spaak op dat altijd riskante atletiekonderdeel, en ook haar 400m-chrono (uitbollend 1’11”67) leverde niet de verhoopte wedstrijdvreugde op. Beste Femke … soms gaat alles vanzelf, en soms lijkt niets meer te lukken … dat zijn nu eenmaal de curvepatronen die éénieder atleet vroeg of laat wel zal herkennen. Aan één punt mag u echter absoluut niet twijfelen, en dat is uw … ‘eigen talent’. En met Willy naast u beschik je over de geknipte man om dat ongetwijfeld tot bloei te laten komen. Kijk trouwens maar even om u heen, u hoeft het niet ver te zoeken. Zie hoe Lisa Vandamme alweer de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ zette op die 400m (knappe zege in 65”33) of Lotte Van Vlasselaer aan de verspringbak (4m67) met het brons ging lopen, voor o.m. Silke Storms (4m23).

Sport in het algemeen, en atletiek in het bijzonder … een betere leerschool voor het latere leven kunnen we onze kinderen niet aanbieden…

Ziehier de volledige ROBA-uitslag van Gent       

rudy