Verslag PK Aflossingen Huizingen

25/08/2019 - HUIZINGEN - provinciaal kampioenschap aflossingen

Onze Jongeren zorgen voor pure propaganda !

Gemengde gevoelens’, dat is de beschrijving die het best aanleunde bij de gemoedstoestand van ondergetekende, bij het verlaten van het mooie, zonovergoten atletiekterrein aan de Alsembergsesteenweg in Huizingen. Apetrots op hetgeen onze benjamins, pupillen en miniemen er ons voorschotelden, doch ook bedroefd omwille van de ‘globale beperkte interesse’ van de diverse Vlaams-Brabantse clubs vanaf de cadettenleeftijd, oplopend naar de alle catg. wedstrijden toe. En wij lagen wat dat laatste betreft in hetzelfde bedje ziek. Geen Roba’s bij de masters, de seniors en de juniors, slechts één team bij de scholieren en tot slot twee kwartetten bij de cadetten.
Estafettenwedstrijden behoren zowat tot het attractiefste wat de atletiek te bieden heeft, maar dan wel op voorwaarde dat er op ‘niveau’ wordt gelopen, en vooral dat er ‘strijd’ en ‘spanning’ is, dat er verloren gewaande situaties terug rechtgetrokken kunnen worden. Met de talloze ‘onvolledige podiums’ (… dus geen drie teams…) kon je de termen strijd en spanning al meteen opbergen, en waar geen vechtlust nodig blijkt, gaat dit meestal ten koste van het niveau.    

Maar laat het ons bij de feiten en cijfers houden. Met 39 teams was ROBA de grootst aanwezige club, voor OEHalle (33) en DCLA (25), en ook wat de medaillestand betreft stonden we geheel bovenaan (21 stuks), voor de thuislopers (18) en RCTienen die 12 medailles mochten gaan ophalen.

Bij de scholieren jongens 4x800m sleepten onze vier YA-boys een zilveren plak uit de brand. Elias De Wilde zette zich als startloper zonder pardon aan de kop, en liep het hele zootje op een afstand (schitterende koers!), waardoor Gust Waegeman en Mathias Eeckhout het in de nek-aan-nek-race met het beresterke kwartet van Dilbeek zich netjes wisten te redden. Als slotloper kreeg Runar Van Der Putten de ondankbare taak om weestand te bieden tegen de DAC-topper Tomas De Langhe, wat een ‘mission impossible’ bleek te zijn. Toch oprecht ons petje af voor hetgeen Elias, Gust, Mathias en Runar ons hier voorschotelden! Knap jongens!

Datzelfde mag gezegd worden van het 4x800m cadetten meisjes-team, dat eveneens voor driekwart uit leden van onze Oost-Vlaamse YA-kern bestond. Onze Beta-startloopster Gitte De Cock gaf immers het stokje door aan Jarell De Waele, die op haar beurt Silke Uytendaele het parcours opstuurde. Om het geheel netjes af te ronden konden we beroep doen op de sterke Ulrike Vandoolaeghe. Deze vier dames gingen werkelijk tot aan het gaatje, maar dat bleek net niet voldoende om de meisjes uit Dilbeek achter zich te houden. De zilveren medaille die even later rond hun nek hing te pronken maakte natuurlijk veel goed. Voor Gitte was dat trouwens het 2de podiumgebeuren van de dag, want reeds op de eerste koers van de lange namiddag, de 4x100m cadetten meisjes, liep ze in de prijzen. Daar lag de gouden plak binnen handbereik, want naast Gitte konden we ook nog rekenen op de snelle benen van Charlotte Coene, Dina Calders en Janne Van Ouytsel. De meisjes van DAC en OEHalle wisten meteen hoe laat het was, maar één mislukte stokwissel (… stokje op de grond …) bij de ROBA-girls haalde het geplande scenario geheel door mekaar … De bronzen plak bleek maar een magere troost …

En dan ons ‘fameus hoofdstuk’ benjamins-pupillen-miniemen… Waar moeten we beginnen???

De graszone naast de piste leek wel afgehuurd door ons, een ware zee vol aubergine-kleur. Niet meteen een ‘relax moment’ voor de jeugdtrainers van onze diverse kernen, die deze bonte bende ‘perfect inzetbaar’ moesten kneden. En of ze daar in geslaagd zijn ...

Bij de benjamins meisjes was het twee maal bingo, zowel op de 4x60m als de 3x600m. Misschien starten met deze laatste estafette, want nergens was onze ‘Vlaams-Brabantse machtsgreep’ zo indrukwekkend als in deze koers. Onze drie teams gingen de strijd aan met nog vier andere clubs, maar die werden zonder pardon in een figurantenrol geduwd. Gans het podium stond vol Roba-meisjes, dus 9 girls in totaal, met geheel bovenaan het trio Fien Peeters, Maya Frederickx en Joke Tytgat. Dit haast ‘symbolisch trio’ (Hera + Dak + Beta) kwam uit op een beresterke tijd van 6’30”21. Maar ook onze twee andere teams, bestaande uit Anouk Huybregsen + Nina Janssens + Ana Sueters (mooi zilver !!!), en Eline Dewinter + Annabel De Keersmaecker + Anna Brück  (fraai brons!) lieten atletiek zien van een hoog niveau!
Op de 4x60m wist ons fameus Dak-kwartet Zoë Swinnen + Annabel De Keersmaecker + Mila Verheyden + Maya Frederickx het laken naar zich toe te trekken, in een nek-aan-nek-race met de clubvriendinnen Liene Van Rompaey + Fien Peeters + Nina Janssens + Joke Tytgat. De laatste rechte lijn van Joke en Maya was er eentje om echt de vingers bij af te likken... Ons 3de team, bestaande uit Ana Sueters + Nette Maes + Yinthe Van Rillaer + Lentel Hofmans won daarenboven op mooie wijze de eerste reeks.

Bij de benjamin jongens mocht ons viertal Tobias Vansweevelt + Jarne De Wilde + Samuel Vaes + Arne Happaerts z’n opwachting maken aan het erepodium 4x60m voor de uitreiking van de bronzen medaille. Alleen de jongens van RCTienen en OEHalle waren een maatje te sterk voor onze knap lopende Roba’s. Jarne en Samuel zouden later op de dag nog een 2de maal op het tartan verschijnen, om er samen met Alexander Mihalyi de 3x600m te betwisten, wat hen op plaats 7 bracht.

In de eerste reeks van de 4x60m pupillen meisjes was het al Roba wat de klok sloeg … Een haast ongezien beeld van vier teams, alle vier in de auberginekleuren… Het viertal Tamara Sant + Kaat Geleyn + Frédèrique De Baets + Bette Van Rompaey, alsook het kwartet Noor Latinis + Roos Witters + Evy Verfbruggen + Maya Wittevrouw lieten op een mooie wijze zien dat die eindeloze trainingsarbeid wat betreft ‘vlotte stokwisseling’ niet voor niets was geweest. Toch moesten ze het hoofd buigen voor de clubvriendinnen Nore Van Loo + Elyze Van Rillaer + Laure De Praetere + Sarah Prenen, en het viertal Imke Storms + Charlotte Van Mierlo + Emma Györe en Elise Cuyle. Deze laatste wonnen niet alleen reeks 1, maar bleken finaal de 3de beste tijd te hebben gerealiseerd, waardoor ze even later naar het erepodium werden geroepen. Daar mochten ze meteen ons A-team feliciteren voor hun zilveren medaille, want Phileine Hoeyberghs + Bikha Peeters + Anneline Smets + Lotte Huenaerts moesten in de 2de reeks alleen de duimen leggen voor het beresterke RCT-team. Deze laatste twee meisjes, Lotte en Anneline, zaten toen al met hun 2de opdracht van de dag in gedachte, namelijk de 3x600m, want op dat nummer zouden ze die meisjes van RCT weleens een poepje laten reuken. Onze jeugdtrainers hadden de sterke Bette Van Rompuy als 3de atlete aan dit duo toegevoegd, en dat bleek een schot in de roos. Anneline startte als een duivel in een wijwatervat, en muisde er meteen vandoor. Lotte behield op haar gekende stijlrijke wijze die verworven voorsprong, en Bette rondde het magistraal af, met finaal een toptijd van … 5’57”59! Gewoon ter verduidelijking … vorig jaar slaagden er slechts 5 teams in België in om onder de 6’-grens te blijven. Geheel bovenaan stonden ze te pronken met hun gouden plak, met naast hen de meisjes van onze RCT-vrienden en die van Dilbeek. Ons 2de team, bestaande uit Fredérique De Baets, Laure De Praetere en Evy Verbruggen kwamen nog aardig in de buurt van die 3de stek. Trouwens quasi al de reeds genoemde pupillen meisjes verschenen een 2de maal op de baan, als Roba 3 + 4 + 5 + 6, met daarbij ook nog ons Dak-meisje Sterre Van Der Velpen, die samen met Bikha en Emma 8ste werd te midden van die bonte bende.

Ook bij de pupillen jongens stonden er 14 ploegen aan de start van de 3x600m, waaronder 3 van de onzen, en het trio Thias Van Rompaey + Sid Jacobs + Connor De Troyer wist zich met een uitstekende 5’56”69 op de zilveren positie te hijsen. Drie stijlrijke lopers, waar we nog veel plezier gaan aan beleven, dat moge duidelijk zijn. Trouwens voor Sid was dat de 2de medaille van de dag, want eerder spurtte hij samen met zijn drie andere Beta-broeders Senne Caers, Ilias Goossens en Amin Dhaouadi naar de gouden medaille op de 4x60m. Daar gaven ze de jongens van RCTienen en DCLA netjes het nakijken. Ons 2de team, bestaande uit Robbe Vandamme, Ward Kestens, Thias Van Rompaey en Rune Happaerts won op fraaie wijze de 1ste reeks op diezelfde 4x60m. Vrijwel al deze gasten werkten later op de dag ook nog de 3x600m af.

Tot slot onze miniemen, waar zowel de jongens als meisjes onze clubuitstraling, via hun topprestaties, tot een finaal hoogtepunt brachten. Bij de meisjes zijn we natuurlijk al het één en ander gewend, en ook hier stelden ze ons alweer niet teleur. Op de 4x80m wisten we dat de RCT-girls een moeilijke kaap zou zijn, en die voorkennis bleek gegrond. Met een fraaie chrono van 42”37 wist het viertal Lotte Van Vlasselaer, Kayra De Keyser, Hanne Meuris en Hannelore Hecq de zilveren plak netjes binnen onze clubrangen te houden, en echt niet zo ver achter dat haast onklopbare kwartet uit de suikerstad. De teleurstelling om het verloren duel verdween als sneeuw voor de zon toen bleek dat die 42”37 een verbetering was van het bestaande clubrecord, en dat met het … kleinst mogelijke verschil. Haast letterlijk aan de vooravond voor onze fusie, meerbepaald op 23 september 2000 liep het legendarische Beta-kwartet Ilke Craenen – Carolien Michiels – Inne Van Hentenrijk – Lize Pieters (dat jaar onklopbaar!) in Nijvel een droge … 42”38. 19 jaar lang hebben ze er dus hun tanden op stuk gebeten…
Schitterend Lotte, Kayra, Hanne en Hannelore!!
Ons 2de team, bestaande uit Femke Verhoeven, Flore Jonckers, Olivia Wittevrouw en Lisa van Damme, wonnen niet alleen op een mooie wijze de 1ste reeks, maar zaten met hun 43”69 ook maar net naast het erepodium. Zij wonnen die reeks o.m. voor onze meisjes Silke Stroms, Kaat Witters, Eline Moriau en Nele De Cat, die met een 45”95 eveneens goed voor de dag kwamen.
De meesten onder hen verschenen ook op de 3x600m, zoals o.m. Olivia, Flore en Silke (6’17”69), die er onze YA-meisjesteam Lana De Waele, Xantippe Servotte en Julie Busselen (6’26”76) netjes voorafgingen.
Helemaal vooraan was er op die 3x600m geen kruit gewassen tegen de blitzkrieg van ons L3-trio Lisa Van Damme, Lore Willems en Lotte Van Vlasselaer. Finaal keek de nummer 2, het meisjesteam van DCLA, tegen een achterstand aan van maar liefst … 20 seconden, wat we in mensentaal vertalen als …‘een straat voorsprong’. Uitbollen was er niet bij, want ook hier was vooraf even doorheen de recordtabel gebladerd, en de 5’28”05 die al sinds 2010 in de miniementabel stond, bleek een haalbare kaart. Niet alleen de atleten zaten daarmee in hun kop, maar ook de ouders langsheen de piste bleken goed op de hoogte. Ik hoef u niet uit te leggen wat er gebeurde toen de klok bleef stilstaan op … 5’25”64 (vorig jaar 5de tijd in België) … Winnen met een nieuw clubrecord … mooier kan niet!
Schitterend Lotte, Lore en Lisa
Fier als een pauw stonden ze daar op dat hoogste schavotje, met naast zich, op plaats drie de haast al even gelukkige Hannelore Hecq, Noa Joos en Femke Verhoeven, die een chrono van 5’51”58 achter hun naam kregen.

‘Wat die meiden kunnen, moet ons ook lukken’ hebben Lars Peeters, Seppe Huenaerts en Kamiel Van Rompaey gedacht, toen ze met hoge verwachtingen op het tartan verschenen voor hun 3x600m. In ieder geval sprak hun ‘vastberadenheid’ boekdelen, en de gretigheid waarmee ze alle drie vooraan in de koers de verantwoordelijkheid op zich namen moest wel leiden tot een globaal teamsucces. Lars gaf na een indrukwekkende eerste 600m het stokje door aan Seppe, die onze uitgangspositie nog fraai verstevigde, zodat Kamiel met een werkelijk adembenemend mooie stijl de fameuze race afrondde in een topchrono van 5’15”78. De nummers 2 en 3, VAC en OEHalle, wisten echt niet wat hen overkwam. Niet alleen lag net zoals bij de meisjes die gouden plak op hen te wachten, maar daarenboven verpulverden ze het nog recent gelopen (juni 2019) clubrecord met een kleine 9 seconden. Knap gasten!!!
Trouwens het scheelde niet veel of ook zij zouden op het podium geflankeerd geweest zijn door ons 2de team, bestaande uit Viktor Verlinden, Seppe Bossaert en Robbe Van Rompuy (5’28”77). Zeer lang liepen ze in 3de stelling, maar finaal staken daar de thuislopers nog een stokje voor. Onze 3de ploeg, bestaande uit Willem Tiri, Jonas Eelen en Stan Vertommen, liet een 6’07”84-chrono optekenen. Voor de meesten onder hen kon trouwens de dag toen al lang niet meer stuk, want eerder op de dag renden onze jongens naar de gouden en bronzen stek op de 4x80m. Met een tijd van 41”83 (vorig jaar de 5de chrono in België!) bleek ons viertal Jonas Eelen, Stan Vertommen, Viktor Verlinden en Kamiel Van Rompaey een maatje te groot voor de snelle jongens uit VAC. Links van hen, op plaats drie, stonden Robbe Van Rompaey, Willem Tiri, Seppe Bossaert en Lars Peeters, die een mooie 43”76 achter hun naam kregen.

39 teams, waarvan er 21 in de prijzen vielen (= 8x goud, 7x zilver, 6x brons), en 3 clubrecords … ruimschoots genoeg om weer reikhalzend uit te kijken naar de volgende afspraken die er toe doen, zijnde de kampioen-schappen begin september, en de finale BVV in Tienen, waar onze pupillen en miniemen nog eens een laatste maal alles uit de kast moeten halen.

Volledige ROBA-uitslag

rudy