Verslag marathon Amsterdam

17/10/2021 - Marathon van Amsterdam

Karen VAN PROEYEN knap 13de!

Zondag 17 oktober jl. werd de 45ste editie van de Marathon van Amsterdam gelopen. Met jaarlijks ruim 30.000 deelnemers aan de start, geldt "Amsterdam" als de grootste marathon van Europa. Hij bracht dit jaar twee Ethiopische winnaars op het podium: Tamirat Tola bij de heren en Angela Tanui bij de dames. Hun winnende tijden: 2u03'39" en 2u17'57".
Maar er waren nog méér winnaars daar "aan de Amsterdamse Grachten"... Een marathon uitlopen, liefst nog in een behoorlijke tijd, is al een overwinning op zich. Dus ook een aantal atletes en atleten in aubergine shirt, mochten te Amsterdam best die zege voor zich opeisen. Karen VAN PROEYEN alleszins, die, spijts pijn aan het bovenbeen vanaf km 26, aan de finish bij de dames een knappe 13de plaats uit de brand sleepte, in een tijd van 2u41'09". Zij eindigde hierbij als 3de Belgische, na Astrid Verhoeven en Kim Geypen. Het wedstrijdverhaal van onze ROBA-lady willen we u niet onthouden en gaat hierna.
Inderdaad, Karen VAN PROEYEN, de Belgisch marathonkampioene van 2019 te Eindhoven (2u42'13"), hield afgelopen weekend te Amsterdam de aubergine kleuren hoog. Als 13de atlete aan de aankomstlijn van deze topmarathon, bleef zij met 2u41'09" zo'n 3 min. boven haar PR van 2u38'10" over die afstand, dat zij in 2019 te Kopenhagen op de tabellen zette.
"Ik heb enorm genoten en tegelijk ook afgezien", zo stelde Karen. Na een beslist niet optimale en een mentaal mindere periode, met aanhoudend blessureleed, werd ervoor gekozen om zonder "tempomaker" van start te gaan en "vrij" de race te lopen.
Dat leverde haar een super gevoel op tot km 25, in een groepje samen met clubgenote Nina LAUWAERT. Er werd op een tijd van om en bij 2u35' gemikt, maar de bovenbenen bleken duidelijk nog niet ok. De "power" ontbrak nog, o.m. wegens de vrij beperkte trainingskilometers die zij maar had opgebouwd. Na het 35km-punt stak Karen haar evenzeer palmaresrijke clubgenote, Nina LAUWAERT, voorbij (onze Vlaams kampioene 5000m AC had het weekend voordien nog de Antwerp Ten Miles op haar naam geschreven). Nina bleek evenmin een topdag te beleven, want zij stapte even later uit de race. "Nina had al een slecht gevoel van bij aanvang van de wedstrijd en het werd voor haar dan ook snel pushen en vechten. Na km 36 heeft zij de EHBO-post opgezocht. Gedurende een aantal dagen heeft zij wegens ziekte het bed moeten houden". Op karakter liep Karen VAN PROEYEN haar wedstrijd uit, wetende dat een toptijd die dag toch niet zou lukken. En zoals Karen het zelf verwoordde: "Marathon blijft marathon, elk parcours voelt anders aan en iedereen die deze mythische afstand al gelopen heeft weet dat elke wedstrijd anders is en dat alles "toppie" moet zijn om een scherpe tijd of een nieuw persoonlijk record neer te kunnen zetten. Op naar nieuwe doelstellingen nu en genieten van wat we graag doen"... Wijze woorden uit de mond van Karen, na haar meer dan verdienstelijke marathon daar te Amsterdam.
Na enig speurwerk in de zeer uitgebreide uitslagenlijsten, nog even meegeven dat Betekomnaar Joly LAURENS als 1747ste de finishlijn van de Amsterdamse marathon haalde, in een tijd van 3u29'56". Evenzeer verdienstelijk toch. Dat geldt ook voor streekgenoot Staf DE VROE uit Werchter, die hem als 1598ste voorafging en 3u25'20" achter zijn naam kreeg.
De volledige uitslagenlijsten vindt u o.m. op MYLAPS Sportive Events Results results.sportive.com.

Raymond