Verslag Leuven - Merksem - Brugge

17-18/08/19 - FC Leuven - Merksem - BK Meerkamp Brugge

Ditmaal brons van Sietske op het BK

Voorbije weekend trokken onze scholiere Stien De Meyer en onze meerkamp-lady bij uitstek, Sietske Lenchant, naar het mooie Brugge voor hun nationaal kampioenschap. Ondergetekende was daar niet van de partij, zodat hij met veel plezier trainer Peter de pen laat hanteren, die natuurlijk wel aan de zijlijn stond. Ziehier het verslag van Peter:
Met 2 protagonisten naar Brugge. Traditioneel werd dag 1 weer geteisterd door het nodige hemel-water, maar meerkampers zijn dan ook weer een ras apart. Stien begon dag 1 met een PR op de horden in 16"47. Hoog is dan weer iets minder maar met 1m40 en bij kogel is het wachten tot het technisch nog beter zal worden. 10m28 is redelijk maar ze is zeker 11+ waard. Het eerste seizoen met een 200 in de meerkamp en ook hier een PR in 27"69. Dag 2 trok Stien de lijn door met 4m95 (PR) bij ver, de speer blijft wat achter op wat de trainingsarbeid doet vermoeden (26m70) maar met Stien ben je op een 800 nooit klaar en ook hier liep ze een nieuw PR in 2'27"32. Voor het eerst over de 4000-grens met 4060 punten (PR) dus opdracht volbracht met een 10de plaats.

Sietske wilde haar mindere prestatie in Madeira rechtzetten ook al was het de laatste weken wat kwakkelen door allerhande kwaaltjes. Horden ging in een doorsnee (15"20), bij hoog miste ze nipt haar 1m73 sprong in de gietende regen, zo al niet haar meest favoriete weersomstandigheden. Ook een doorsnee kogelworp (12m73) en op de 200 ging het met 26"25 ook weer naar een degelijke afsluiter van dag 1. In vergelijking met Madeira ging dag 2 meteen crescendo met een teveel aan wind gesteunde 5m80 in de zandbak. Ook bij het speerwerpen zag ik tevredenheid met 41m31 op het scorebord. Aan 800 heeft ze wat een broertje dood maar met 2'38"83, opboksend tegen een strakke wind, ging het toch naar 5221 punten en een bronzen plak. Een degelijke afsluiter en op naar het volgend seizoen.

Daar België maar een zakdoek groot is, weet u meteen dat ook in Leuven (op de fameuze 'Mon Van Den Eynde'-meeting) het geen ideale weersomstandigheden waren. Het VAL-verslag van deze Flanders Cup-toporganisatie van onze Leuvense DCLA-vrienden begint niet voor niets met de woorden ‘regen’ en ‘wind’. In het voorprogramma noteerden we een tegenwind van om en bij de -1m/sec, die wat later nog opliep tot het dubbele. Het is geen toeval dat de zes behaalde persoonlijke records alleen te vinden waren bij de halve fond en fondnummers. Dus Charlotte Kinable (12”93, 27”05), Paulien Dewyngaert (52”22 op 400m) en Koen Bellemans (52”74) werden door moeder natuur niet echt geholpen, en ook Koen zijn zus Inge Bellemans bleef, ondanks twee reeks-overwinningen (25”45 op 200m, 14”50 op 100mH) wat op haar honger zitten.
Neen, voor lachende gezichten moesten we wachten tot de afstandsnummers, waar atleten als een Karim El Amraoui (mooi PR 4’06”75 op 1500m), Han Raets (4’09”82 PR!), Joeri Perdieus (PR 4’29”10), Lode Wuyts (PR 2’05”65 op 800m), Lise Van Calsteren (tevreden met haar 3000m PR van 11’07”91) en Lenn Teugels (mooie 9’01”23 , PR 3000m) met persoonlijke bestprestaties konden uitpakken. Verder onthouden we nog de 800m-tijden van ons masters-duo Vera Meuris (2’36”31) en Joost Grymonpon (2’09”39), de seizoenbesttijd van Stefanie D’haen (11’18”61) op de 3000m en Merel Geerts (5’08”19) op de 1500m. Trainer Dirk Van Kerkhoven liet finaal nog een 2’23”47 optekenen op de 800m. Voor het enige kampnummer-resultaat zorgde Katelijne Lyssens, die in het hoofdprogramma een 46m17 achter haar naam kreeg bij het discuswerpen. Slechts twee geldige worpen op zes pogingen … het zegt wel iets over de omstandigheden.     

Op hetzelfde ogenblik waren een aantal jongeren afgezakt naar de Antwerpse randgemeente Merksem, waar de weersomstandigheden gelukkig een stuk beter waren. Mogelijk mede daardoor bleef hun aanwezigheid er niet onopgemerkt, als we het verslag van DAK-trainer Jo Wittevrouw mogen geloven. Ziehier het zeer mooi verslag:
Op zaterdag 17/8 waren er een 8-tal van onze miniemen en pupillen present in Merksem om daar deel te nemen aan een meerkamp. Het was opnieuw ‘meisjes aan de macht’ want helaas geen mannelijke ROBA’s bij de deelnemers. Aan de weersomstandigheden zal het niet gelegen hebben want die waren in feite uitstekend. Aangename 22 graden, droog zonder al te veel tegenwind.
Met Lisa Vandamme, Lotte Van Vlasselaer en Lore Willems was er een sterke delegatie van uit kern Betekom afgezakt naar de Antwerpse deelgemeente. Met de zusjes Storms was ook kern Wespelaar mooi vertegenwoordigd. Silke bij de miniemen en Imke bij de pupillen. Vanuit kern Diest konden we eveneens rekenen op twee zussen. Olivia en Maya Wittevrouw werden vergezeld door Hanne Meuris. Voor Olivia en Hanne (2 eerstejaars miniemen) was het bovendien hun eerste vijfkamp. Voor Hanne zelfs haar allereerste meerkamp ooit. Ze zouden nog ogen trekken want hun clubvriendinnen waren klaar om er een ferme lap op te geven!
Het mag gezegd worden het niveau van de prestaties van onze ROBA’s kon de vergelijking met het niveau van de organisatie gemakkelijk doorstaan. Allebei top! Een meeting die stipt start om 13:30u en om 17:00u afgeloopt, is een compliment waard.
De meeting zelf was dus van een zeer hoogstaand niveau met een sterke bezetting met o.a enkele sterke atleten van Looise AV, ACW en ACHL. Vierentwintig miniemen meisjes konden zich meten in de 80m, het discuswerpen, het kogelstoten, het verspringen en de 1000m. In de 80m zagen we een zeer sterke Lotte die ondanks de lichte tegenwind een knappe chrono van 10”80 kon neerzetten. Onze Vlaams-Brabantse kampioene moest enkel de sneltrein van Looise AV laten voorgaan. Ook onze andere ROBA’s deden het behoorlijk goed. Een sterke Lisa (11”55) zou daar al de basis leggen voor haar huzarenstukje. Want goed begonnen is inderdaad half gewonnen. Eerstejaars Hanne en Olivia keken hun ogen toen al uit. Leermomenten genoeg daar in Merksem. Vervolgens werd er met de discus gegooid. Wat moeten we zeggen bij zoveel klasse? Lisa gooide de discus maar liefst 33m78 ver!!! Meteen goed voor 578 punten en de beste jaarprestatie bij de miniemen in België. Nonkel Mike zag dat het goed was. En wijze raad had Mike ook voor Lore die na twee nullen op aanraden van Mike rustig vanuit stand voor zekerheid koos en zo toch nog 23m73 ver gooide en zo een hoop punten kon sprokkelen. Ook Lotte en Silke kozen voor zekerheid. Voor Olivia en Hanne kwam het erop aan om een geldige worp te maken want (helaas) geen enkele ervaring in dit nummer. Na het discus gingen de dames kogelstoten. Hier toonde Lore Willems haar talent. Met een knappe stoot van 11m22 werd ze derde. Ook Lisa ging rustig op haar elan door. Met een stoot van 10m dikte ze haar puntentotaal aan en bleef zo na drie proeven aan de leiding staan. Ook Silke liet zien dat ze over heel wat kracht en techniek beschikt door de kogel (2kg) zo een 8m38 ver te stoten. Lotte, Olivia en Hanne flirtten met de grens van 7m. Rust kregen ze nauwelijks onze miniemen want onmiddellijk na het kogelstoten gingen ze verspringen. Opnieuw mooie resultaten hier voor onze meisjes. Lotte consistent zoals steeds was onze beste atleet in dit nummer. Zij sprong 4m68 en werd knap derde waardoor ze een heel stuk opschoof in de stand. Ook Lisa (4m22) en Hanne (4m00) deden het zeer goed. Silke, Lore en Olivia (2 nullen en dan kiezen voor zekerheid) bleven onder de 4m steken. Leren omgaan met frustraties en de knop omdraaien is ook een kwaliteit die duidelijk aanwezig is bij verschillende van onze ROBA’s.
Tot slot kregen onze dames nog een 1000m voor de kiezen. Ook hier stond er geen maat op onze ROBA’s uit Betekom. Lotte knalde naar de overwinning in 3’21" vlak voor Lore 3’23" en Lisa 3’24". Ook Olivia (PR) en Silke bleven nog onder de 4 minuten in het laatste nummer van de dag. In het eindklassement werd Lisa erg knap 1ste met 2846 punten, meteen een nieuw PR en ook goed voor de 13de beste jaarprestatie. Lotte werd knap 3de. Lore eindigde mooi 5de. Silke werd 13de, Hanne 15de en Olivia 17de. Drie ROBA’s in de top vijf, enkele knalprestaties en veel plezier gemaakt meer moet dat niet zijn me dunkt.
Onze pupillen toonden ook fier de ROBA-kleuren in een sterk bezette vierkamp. Onze pupillen begonnen met de 60m sprint. Vervolgens stond verspringen en hockeybal werpen op het programma om finaal te besluiten met de 1000m. We zagen mooie en knappe prestaties van eerstejaars Imke. Onder andere in het verspringen ( 3m74, nieuw PR). Maya verbeterde dan weer haar PR in het hockeybal werpen. Imke werd knap 5de in het algemene klassement. Maya legde beslag op de 12de plaats. Het moge duidelijk zijn dat onze atleten klaar zijn voor het PK aflossingen volgende week in Huizingen
Ter info: bij de pupillen klopt het uiteindelijk puntentotaal niet omdat ze de 1000m manueel hebben uitgerekend want er was plots iets mis met de computer. De einduitslag klopt wel, maar de punten achter de uitslag is deze van 3 proeven ipv 4.

Eén dag na ons fameus optreden in Merksem deden ze daar wederom de poort van de piste open, ditmaal voor de eerder ‘sterkere figuren, met al wat kilometers op hun teller’, m.a.w. het BK hamer-slingeren en gewichtwerpen voor masters. Nu was het Wilfried De Coster die er onze kleuren verdedigde, met een bronzen plak op de hamer Mas-75 (21m63) en hetzelfde eremetaal ook bij het gewichtwerpen (8m21) als bonus. We begonnen dit artikel met brons, en we eindigen er ook mee…


ROBA-uitslagen Brugge dag1 - Brugge dag2 - Merksem - Leuven - Merksem (BK vet Hamer)

rudy