Verslag BK AC Gentbrugge

24-25-26/06/22 - Gentbrugge - Belgisch Kampioenschap AC

SIETSKE EN KATELIJNE HALEN BRONS BINNEN !

Voor heel wat atleten en volgers was het even wennen om de nationale titelstrijd niet in het vertrouwde Koning Boudewijnstadion te zien doorgaan, maar in Gentbrugge, waar het stadion natuurlijk veel kleiner is. Finaal bleek dat nu net de meerwaarde te zijn, het ‘gevoel’ van meer volk aanwezig te zijn, en vooral ook dichter in de nabijheid van de atleten. Kortom de sfeer zat goed, en de concurrentie was van de partij, dus het moment om je sportieve adelbrieven op tafel te leggen was aangebroken. Natuurlijk liggen de ambities niet bij iedereen in hetzelfde schuifje, dat varieert van er ‘mijn bestprestatie scherper stellen’ tot het … ‘hoogste trapje van het ereschavot’.  Als alles mee zit kan soms veel, en ieder kampioenschap kent zijn ‘verrassingen’.

Wanneer Katelijne Lyssens in de discusring stapt weet je dat eremetaal in de lucht hangt, en is de enige vraag nog … ‘welke kleur?’ Wel hier werd het finaal mooi brons, vooral met een zeer constante reeks aan mooie worpen, maar net na afloop van de competitie zei dat enorme strijdershart in haar toch … ‘zilver verloren’. De weersomstandigheden zaten niet echt goed mee voor de discuswerpers, waardoor de cirkel semi-glad aanvoelde, maar daar zette ze zich mentaal perfect over heen. En ook de verstoorde voorbereiding probeerde ze uit het kopje te houden, want eerst een buikgriep en nadien er nog een pittige bronchitis overheen, allemaal in de laatste 14 dagen voor de titelstrijd, zet een mens toch aan het denken. Kortom, wij ervaren als ROBA-volgers die bronzen plak terecht als zeer waardevol, en kijken met veel vertrouwen uit naar de rest van de zomercampagne, iets wat Katelijne zelf (… ‘het seizoen is nog niet gedaan hé!’) gelukkig ook onderstreepte. Proficiat Katelijne!

Naast Katelijne is Sietske Lenchant ons 2° sterke stuk breekijzer dat we jaar na jaar in het kampioenschapsvuur kunnen leggen, en steeds met succes, want finaal kleeft er ook bij haar telkens een laagje eremetaal aan vast. En dat was hier niet anders, daar in de kogelring van Gentbrugge. Tegen het VAC-geweld van Olien Maliga Boumkwo en Elena Defrère viel weinig te beginnen, maar ook de internationale meerkamp-topper Noor Vidts maakte er haar opwachting, kortom het was een competitie om handen en vingers van af te likken. Sietske wist dat het qua voorbereiding en actuele conditie meer dan op punt stond, en toch werd ze gans de dag overmand door een portie stress die zijzelf als eerder ongewoon bestempelt. Het gevoel van ‘uitgerekend hier zal en moet ik een persoonlijke bestworp uit mijn mouwen schudden’ zorgde waarschijnlijk voor die extra druk. Nu weten we al jaren dat Sietske net op haar best is als het er om spant, en dat was hier niet anders.
Met 4 worpen boven de 14m, waaronder een 14m61 in de 4° ronde, zette ze een topreeks neer, en kon het brons haar niet ontlopen. We zagen dus een terecht blije ROBA-dame rond paraderen, die ook heel vlotjes en spontaan op het gewijzigde podiumgebeuren reageerde. In tegenstelling tot het vaste stramien in het oude Heizelstadion, werden hier podiumoptredens samen afgewerkt in clusters, met de toeschouwers vlak in de buurt. Ook dit werd als een positieve meerwaarde ervaren.
Net als Katelijne kijkt ook Sietske verder uit naar de rest van de zomer. ‘Ik heb het gevoel dat nog niet alles is uitgekomen’, zei ze na afloop, en wie zijn wij om daar aan te twijfelen…  Dikke proficiat, beste Sietske, en wij volgen u op, in die tocht richting de … 15m…

Uw eigen bestprestatie verbeteren, uitgerekend tijdens de nationale kampioenschappen, is een bewijs van goede trainingsplanning, en dat zullen Inge Bellemans en Vincent Laporte met veel enthousiasme onderschrijven. Inge timmert onverstoord verder aan de lange weg terug richting het hordenlopen, stap voor stap, en dat via het korte werk op de 100m en 200m. Inge wist perfect dat de finale nog net iets te hoog gegrepen was, want daar moet je 12”00 voor lopen zei ze, en die voorspelling klopte als een bus, 11”99 om precies te zijn. Samen met de latere kampioene Rani Rosius zat ze in reeks twee, en vooral via een beresterke laatste 50m kwam Inge uit op een persoonlijke bestchrono van 12”20. Dat dit weer een extra dosis spirit is richting die hordenwedstrijden staat buiten kijf! Knap Inge, en gans de ROBA-meute kijkt reikhalzend uit naar uw eerste wedstrijd op uw lievelingsnummer… U, en u alleen, bepaalt het tempo richting dat heroptreden.
Naast Inge zagen we ook nog Charlotte Kinable uitpakken op diezelfde 100m, en zij kreeg er een 12”48-chrono achter haar naam, wat haar meteen opzadelde met een dubbel gevoel. Enerzijds beseft ze dat ze de voorbije weken echt op een fraai niveau aan het presteren is, maar stiekem hoopte ze hier op een uitschieter, mee uitgaande van de fraaie cijfers die ze op de trainingen voorlegt. ‘Ik miste wat vinnigheid’ zei ze achteraf, al was dat niet echt te zien op de livestream beelden. De meeting van Luik wordt haar volgende meeting. Bij de heren zagen we onze 2° jaars scholier Dieter Bergs aan het werk, eveneens op de 100m, waar hij een 10”84 liet optekenen. ‘Ik heb er van genoten’ was zijn eerste reactie, al voelde de koers zelf niet echt super aan. Bij de opwarming had hij een zeer goed gevoel, maar op het moment zelf kwam het er niet ‘perfect uit’ wist hij ons te vertellen. Toch alweer een extra ervaring die ze hem niet meer kunnen afpakken, en een zoveelste bouwstukje aan die mentale weerbaarheid, die iedere getalenteerde atleet ervaart, zeker bij het spurtgebeuren, waar iedere fractie van een seconde bepalend kan zijn.

De reeds genoemde Vincent Laporte heeft in vergelijking met Dieter natuurlijk al heel wat meer kilometers op zijn teller staan, om over het ervaringsniveau nog maar te zwijgen. En toch kroop ook hij met de nodige twijfels in de startblokken van het 400m-nummer, want amper 18 dagen voor deze titelstrijd liep Vincent immers een hamstringcontractuur op, die gans zijn finale voorbereiding compleet dooreen schudde. Een volle week was er van lopen geen sprake (‘ik kon amper fatsoenlijk wandelen’…), en de resterende 2 weken was er van een sprintje trekken nauwelijks sprake. Pas 3 dagen voor de start van zijn 400m hakte hij de knoop door, en ging van start, met de begrijpelijke twijfels in het kopje. We zagen het ook tijdens de wedstrijd zelf, omdat er met enige voorzichtigheid werd gestart, en hij een eerste wedstrijdhelft afleverde die we niet van Vincent gewend zijn. ‘Ik voelde nog iets’ zei hij achteraf, maar gelukkig zat de wind daar in de rug, en vooral met Sébastien Lins net één baan naast hem, had hij de ideale haas van dienst (loopt met regelmaat van een klok rond de 48”50) die de muizenissen uit zijn hoofd deden verdwijnen. Mede hierdoor wist Vincent zijn sterkste 400m-slot uit zijn carrière uit het water te hijsen. Kijk er de beelden (livestream Allianz) op na, en zie hoe hij, tot eigen verbazing, zijn eigen besttijd nog aanscherpt tot 48”08! Nog één 400m staat op zijn programma, en uiteraard hoopt hij daar de fameuze 48”-barrière te slopen. Vincent, alle ROBA-volgers duimen voor u!

De 2 resterende Roba’s die in Gentbrugge hun opwachting maakten, onze fondloopster Elien Osselaer en werper Walter De Wyngaert, staan zo wat symbool voor het brede spectrum dat de atletieksport zo kenmerkt. Uiteraard zitten zij zowat op de uiterste grenzen van die ruime waaier (lange afstand enerzijds, kracht en technisch kunnen anderzijds) aan atletiekonderdelen, maar daarenboven kon de kloof aan kampioenschapservaring haast niet groter zijn, dan tussen deze bijzonder 2 sympathieke clubgenoten. In 2000 behaalde Walter zijn eerste Belgische titel, nog in het Hera-truitje, en 1 jaar later liet hij als ROBA-man zich Europees opmerken, met zijn 2° plaats in de Europacup ‘second League’, in de Cypriotische hoofdstad Nicosia. Op datzelfde ogenblik ging Elien mentaal volledig op in het knutselwerk dat de juf van de 2° kleuterklas haar voorlegde. Zovele jaren later komen zij mekaar tegen in Gentbrugge, Elien op haar allereerste nationale titeldebat, terwijl Walter ondertussen de tel kwijt is. Hier op deze nieuwe locatie bleef hij steken op positie vijf, en dat met een worp van 50m95. Buiten de 6° en laatste poging, spijtig genoeg net een nul-worp, draaide het niet geweldig meldde hij. ‘Ik geraakte mentaal niet in the zone’ zei onze nog steeds gedreven werper achteraf. Technisch zat het dus oké, maar jezelf oppeppen en perfect focussen, wat zo broodnodig is eens je in de ring verschijnt, daar ontbrak het wat aan. Niet dat Walter daar nog wakker over ligt, want wat moet een man met zo’n palmares in Godsnaam nog bewijzen. Wedstrijdvreugde, daar gaat het hem om, en zoals iedereen weet, voor de werpers stopt de zomer pas eind oktober.
Zo lang wou Elien niet wachten, want met haar recente 5000m-besttijd van 18’30”97, gelopen op 10 juni in Ninove, wou deze Berlare-dame met veel enthousiasme onze clubkleuren verdedigen op haar allereerste deelname aan een Belgisch kampioenschap. Met de 18° tijd op de jaarranglijst zat ze daar ook op haar plaats. Zoals zo vaak brengt zo’n eerste titelstrijd de nodige spanning met zich mee, en ook Elien ontkwam niet aan dat ‘overweldigend gevoel’. De zenuwen namen het gebeuren een beetje over, en ze vertrok daardoor veel te snel (‘doortocht in een PR-tijd op de 2000m’ zei ze na afloop…), wat ze natuurlijk cash op haar bord kreeg in de resterende 3km. De 18’55”27 die ze zag staan bij het passeren van de finishlijn, is dus absoluut geen graadmeter van haar actuele kunnen, maar het resultaat van nog geen ervaring hebben met die bijzondere spanning en druk, welke aan dat kampioenschap kleeft. ‘Ik weet dat ik veel beter kan, en heb vooral veel geleerd uit deze eerste ervaring’ zei ze achteraf, en dat is exact de enige perfecte conclusie, beste Elien. We blijven u met veel plezier verder opvolgen, en we houden u aan je gedurfde uitspraak … ‘volgend jaar scherp ik mijn PR-tijd aan, uitgerekend op mijn 2° kampioenschap’. Voor ons hoef je zelfs zo lang niet te wachten … Alle succes toegewenst, beste Elien!    

rudy

uitslag:
AC - 100 - Dames
 
16 1155 Bellemans Inge 1995 ROBA 12.20 +1.9 (PR)
  23 1682 Kinable Charlotte 1998 ROBA 12.48 +0.7
AC - 100 - Heren
 
19 2284 Bergs Dieter 2005 ROBA 10.84 -0.1
AC - 400 - Heren
 
10 2159 Laporte Vincent 1997 ROBA 48.08 (PR)
AC - 5000 - Dames
 
17 1733 Osselaer Elien 1996 ROBA 18:55.27

BKAC1
Elien


AC - kogel - Dames (4kg)
 
3 1171 Lenchant Sietske 1993 ROBA 14.61m (PR)   BRONS !
AC - discus - Dames (1kg)
 
3 1174 Lyssens Katelijne 1995 ROBA 50.61m           BRONS !
AC - hamer - Heren (7kg)
 
5 5718 De Wyngaert Walter 1970 ROBA 50.95m