Verslag BK 10000m

BK 10000m

04/05/2019 - BK 10.000m AC en MASTERS voor dames en heren

Belgische titel voor Nina Lauwaert!  Vijfmaal eremetaal voor ROBA!

Een tienduizend meter lopen op de piste betekent voor de deelnemers eindeloos veel rondjes van 400m draaien om die zo begeerde eindmeet te halen. Een ganse, ook mentale opdracht. In het Oudenaardse Thienpondtstadion stond er de avond van 4 mei jl. dan ook nog eens stevig wat wind en was de temperatuur behoorlijk fris. Voor sommige BK-titelkandidaten 10.000m redenen genoeg om hun ambities voor een topprestatie of een persoonlijke besttijd flink wat bij te schaven of in de warme kleedkamer achter te laten. Niet zo voor onze nationale marathonkampioene van 2018, Nina LAUWAERT. Na haar sterke wedstrijd over 10 mijl te Roermond en in volle voorbereiding op haar marathon in Riga (Letland) later op de maand, mikte zij voor dit BK te Oudenaarde bijzonder hoog: de Belgische titel 10.000m AC behalen. En of zij daar in slaagde! Zij domineerde de wedstrijd van start tot aankomst en finishte als nieuwe kampioene in 33'49"47. Een knappe tijd toch, gezien de alles behalve ideale weersomstandigheden (Nina's besttijd, 33'19"80, dateert van 2018 en was toen de 13de beste Belgische prestatie aller tijden op die afstand).
Die andere marathonloopster van ROBA, Karen VAN PROEYEN, had al eens de nationale titel 10.000m AC behaald, in 2014 meer bepaald. Nu was zij evenzeer op de afspraak en finishte mooi als 2de in 35'06"55, wat tevens een nieuw persoonlijk record is. Meer dan verdienstelijk van Karen, dat BK-zilver, nadat zij in april jl. al een puike marathon van Rotterdam had gelopen. Tijdens de podiumhuldiging legde de nieuwe kampioene, Nina LAUWAERT, spontaan haar arm om de schouders van Karen. Een warme knuffel onder clubgenotes op die koude avond begin mei.

Nog eremetaal voor ROBA

ROBA voerde dus de ranglijst aan op het BK 10.000m dames AC, wedstrijd waarin ook de dames masters +35 aantraden. Zo Diziana VAN GOIDSENHOVEN, die als 24ste finishte in de wedstrijd in haar geheel, in 43'30"26, goed voor een stevig nieuw persoonlijk record (haar vorige besttijd: 44'48"84). De zelden ontgoochelende Jeannine VAN DER HOEVEN tikte globaal als 27ste aan, in 44'55"68. Dat betekende BK-brons in de categorie W50. Ook Jeannine bezit al een rijkgevulde kast trofeeën met eremetaal van goud, zilver en brons.

De auberginekleuren ontbraken evenmin in de kampioenschapswedstrijden voor heren. Tommy KINDERS hield die kleuren hoog in de 10.000m AC met een puike 13de plaats, die hem een aardige persoonlijke besttijd opleverde van 31'25"97. In de wedstrijd voor masters M35-M45 finishte ROBA-man Jeroen AELTERMAN als 5de, in 33'24"06. Dat betekende voor ROBA weer BK-zilver, in de leeftijdscategorie M40 meer bepaald. Ook hier verdiende felicitaties. En het auberginefestival was nog niet ten einde, want de masters M50 werden aan de start geroepen. Onze Peter DE VOCHT, met zijn mooie palmares, met nationale en internationale titels, een wereldrecord en zeges behaald in haast elk werelddeel, behoorde tot de deelnemers. Het werd een 11de plaats in die 10.000m-wedstrijd voor vijftigers en een tijd van 36'55"80. Dat leverde Peter, met zijn stevige podiumervaring, nog maar eens BK-zilver op bij de 55-plussers. Peter is wellicht al de tel kwijt, wat het aantal in zijn loopbaan veroverde medailles betreft.

ROBA haalde in de diverse BK-wedstrijden over 10.000m op de piste te Oudenaarde een rijke medailleoogst binnen: 1 maal goud, 3 maal zilver en 1 maal brons! Wie biedt er meer?